Hlavní obsah

Zemřel Norio Ohga, duchovní otec CD nosičů

Novinky, Miloslav Fišer

V neděli zemřel ve věku 81 let bývalý šéf japonské společnosti Sony Norio Ohga, který je považován za duchovního otce kompaktního disku (CD). Oznámilo to vedení společnosti s tím, že příčinou jeho smrti bylo selhání více tělesných orgánů.

Foto: Profimedia.cz

Norio Ohga

Článek

Norio Ohga byl považován za jednoho z největších vizionářů 20. století, alespoň tedy co se digitální techniky týče. Vedle CD nosiče se podílel na vzniku společnosti CBS/Sony Records, ze které se později stala Sony Music Entertainment. Podílel se také na úspěchu herní konzole PlayStation.

Systém Compact Disk začal vznikat v laboratořích Philips v Eindhovenu, přibližně od roku 1977. O rok později byla získána ke spolupráci firma Sony. Ta měla přední odborníky na tehdy začínající digitální techniku záznamu zvuku. První CD nosič byl představen světu o dva roky později (1979).

Rozpaky a nedůvěra z CDček

První cédéčka a CD přehrávače se objevily na trhu koncem roku 1982, a to nejprve v Japonsku. V Evropě ve specializovaných obchodech pak na jaře 1983. Vše bylo doprovázeno značnými rozpaky.

Zastánci klasické, analogové techniky tehdy dokonce usilovně strašili i nejrůznějšími hrůzostrašnými důsledky poslechu digitálního zvuku na zdraví posluchače a vymýšleli i další téměř neuvěřitelné důvody proti digitální zvukové technice a systému Compact Disc. Dnes se všechny ty historky zdají směšné, tehdy ovšem byly mnohými brány vážně.

Dokonce ještě v době, kdy se první cédéčka začala lisovat i v našich Gramofonových závodech v Loděnicích, vyšel v tehdejším Technickém magazínu velmi kontroverzní článek z jistého zahraničního pramene prohlašující systém Compact Disc za mrtvě narozené dítě a obsahující i mnohé další nesmysly.

CD nosiče po 30 letech

Od dob prvního CD bylo prodáno více než 240 miliard nosičů, 3,5 miliardy hudebních CD přehrávačů a 3 miliardy počítačových CD mechanik. V dnešní podobě slouží malé stříbrné kotoučky především pro distribuci hudebních děl. Velice rychle ale pronikly i do oblasti počítačů.

Největší konkurencí jsou pro CD v současnosti DVD nosiče. V oboru videa je samozřejmě systém DVD se svojí mnohonásobně vyšší datovou kapacitou jednička. Tam zcela jistě už staré dobré cédéčko nestačí. Jako médium pro hromadnou distribuci vysoce kvalitního zvuku nebo počítačového softwaru ale zůstává i po dvaceti letech stále schopné dalšího života. Dokonce i v konkurenci s jinými, podstatně mladšími systémy, jakým je například Super Audio na DVD pro zvuk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám