Hlavní obsah

Legální hudba zadarmo zatím na českém internetu nebude

Novinky, Miloslav Fišer

V lednu obletěla internet zpráva o tom, že tuzemská hudební vydavatelství chtějí čelit nelegálnímu šíření skladeb a propadu prodeje klasických CD nosičů pomocí bezplatného zpřístupnění hudby na webu pro všechny návštěvníky. Jak to ale zatím vypadá, písničky na internetu jen tak nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bezplatnou hudbu na internet měl přinést nový projekt nazývaný JetMusic. Podle serveru Aktuálně.cz měly být nové internetové stránky spuštěny už v březnu. Nyní to ale vypadá, že dříve než v září neodstartují.

Na informace okolo projektu uvalili vydavatelé embargo. "Projekt je stále v závěrečné fázi  jeho smluvně-právní finalizace. Embargo trvá," řekl serveru marketingový ředitel Sony BMG Petr Čáp.

Nový projekt by měl být postaven na jednoduchém principu. Zdarma by lidé mohli poslouchat všechny skladby, které budou on-line. Platit by tak měli až ve chvíli, kdy si budou chtít písničku stáhnout do počítače a poslouchat jí i bez přístupu k internetu.

Zajímavý projekt by měl vydavatelstvím pomoci překonat dobu, kdy upadá prodej klasických CD nosičů. V polovině 90. let totiž nakoupili Češi ročně 9,5 miliónu médií, zatímco loni se prodeje pohybovaly okolo 1,5 miliónu.

Nová služba by měla zároveň podpořit prodej on-line hudby. Ta se totiž u nás prodává desetkrát méně než jinde ve světě. Otázkou zůstává, zda budou mít Češi zájem za stahování hudby platit v době, kdy je možné se k internetu připojit prakticky odkudkoliv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám