Hlavní obsah

Nokia E7 bojuje s konkurencí obřím displejem a pohodlnou klávesnicí

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia si snaží udržet prestižní postavení mezi ostrou konkurencí v oblasti manažerských mobilních telefonů a na trh uvedl svůj zřejmě nejvybavenější model E7. Zaujme rozměrným čtyřpalcovým dotykovým displejem a velmi povedenou QWERTY klávesnicí.

Foto: Novinky

Nokia E7

Článek

Nokia E7 je v současnosti vlajkovou lodí manažerských mobilů finského výrobce a podle toho také vypadá její výbava, design, konstrukce i použité materiály.

Na první pohled zaujme svými rozměry - 123,7 × 62,4 × 13,6 mm se zdá jako slušná „cihla“, nicméně ruka uživatele si zvykne brzy a ovládání zůstává pohodlné. Konstrukce telefonu je kovová, a tak i relativně vysoká hmotnost 176 gramů je v tomto případě vlastně pozitivní hodnota.

Foto: Novinky

Nokia E7

Displej a klávesnice

Rozměrné tělo telefonu je ovšem vykoupeno obřím čtyřpalcovým dotykovým displejem s technologií AMOLED a Clear Black, který nabídne nejen naprosto dokonalou čerň, ale nezaostává ani v kvalitě provedení všech barev, kterých dokáže zobrazit 16 miliónů. Rozlišení displeje činí 640 x 360 bodů (tedy nHD). Je dobře čitelný i na přímém slunci. Kryt je vyroben z materiálu Gorilla Glass odolného proti poškrábání. Přítomnost senzorů automaticky ovládajících intenzitu jasu je samozřejmostí.

Foto: Novinky

Nokia E7

Další zásadní devizou modelu E7 je pohodlná QWERTY klávesnice (lépe řečeno QWERTZ, neboť přístroje, které jsou v ČR v prodeji, se pyšní plnou lokalizací klávesnice včetně hlásek s diakritikou).

Grif k vysunutí klávesnice se na první pokus musí chvíli hledat, ale pak už na uživatele čekají jen samá příjemná překvapení. Zatímco se displej na pevném, kovovém mechanismu vyklopí do ideálního pozorovacího úhlu, pod ním se objeví klávesy s pohodlnými rozestupy a ideálním zdvihem. Předpokládá se samozřejmě psaní dvěma palci, nicméně zadávání textu je vskutku radost.

Foto: Novinky

Nokia E7

Hardware a systém

Uvnitř Nokie E7 se skrývá procesor ARM11 taktovaný na frekvenci 680 MHz, paměť RAM čítá 256 MB a paměť ROM má kapacitu 1 GB. Vestavěná uživatelská paměť činí 16 GB, slot na kartu chybí.

Foto: Novinky

Nokia E7

V době gigahertzových procesorů se dvěma jádry se může zdát, že to Finové ani nemyslí vážně, nicméně ve spojení s poslední verzí operačního systému Symbian nemá telefon s rychlostí výraznější problémy.

Kamenem úrazu může být snad jedině použitý akumulátor s kapacitou 1200 mAh, který při plném provozu stačí pohánět ésedmičku nanejvýš jeden den. Navíc baterii nelze z telefonu vyjmout, zadní kryt není odnímatelný, její výměnu tak musí obstarat buď servis nebo šikovná ruka se šroubovákem.

Foto: Novinky

Nokia E7

V optimalizaci Symbianu k nepříliš výkonnému hardwaru je Nokia napřed. Konkurenční systémy dokážou zatížit i mnohem nadupanější stroje víc. Pravdou však zůstává, že v ostatních směrech Symbian spíše dohání vlak, v němž mu ujíždějí Android a iOS.

I tak ale zůstává tradiční nokiácké prostředí široce použitelné. Kosmetické úpravy vzhledu nabídnou například tři domovské obrazovky, z nichž každá může obsahovat až šest widgetů. Navíc Nokia chystá pro nové modely aktualizaci systému s označením PR 2.0, vývoj Symbianu tak ani přes oznámené partnerství s Microsoftem a postupné nasazování systému WP7 ještě zdaleka nekončí.

Kancelář, data, zábava

Softwarová výbava se zaměřuje hlavně na kancelářskou práci, nechybí propracovaný organizér, vylepšeny byly možnosti práce e-maily a v základu je předinstalovaná také plná verze aplikace QuickOffice. Dokumenty ve formátu Microsoft Office lze tedy nejen otevírat, nýbrž i vytvářet. Pro připojení k počítači slouží standardní konektor microUSB. Díky funkci USB On-the-Go je ale možné s pomocí dodávané redukce i k samotnému telefonu připojovat další zařízení, například flash disky, myš či klávesnici.

Pro připojení k internetu lze využít všech myslitelných způsobů datových přenosů, kromě tradičních technologií GPRS a EDGE tedy i HSDPA a HSUPA. Wi-Fi modul dokáže pracovat i v nejrychlejší třídě n. K dispozici je Bluetooth 3.0 s funkcí A2DP.

Foto: Novinky

Nokia E7

Samotný internetový prohlížeč zůstává stejný jako v předchozích verzích Symbianu, novinkou je možnost multidotykového zoomování.

Samozřejmostí je přítomnost GPS modulu a aplikace Ovi Mapy, která nabízí bezplatně hlasovou navigaci. Součástí navigačního vybavení přístroje je i elektromagnetický kompas.

Také multimediální výbava je na manažerský telefon relativně široká. Zaujme například výstup HDMI, díky němuž je možné na připojené HD televizi sledovat obraz v rozlišení 1280 x 720 pixelů. Kromě přehrávání filmů a prohlížení fotografií v HD rozlišení to samozřejmě ocení i manažeři například při prezentacích.

Foto: Novinky

Nokia E7

Hudební přehrávač doplňuje možnost příjmu FM rádia, sluchátkový konektor je ve standardním rozměru 3,5 mm, je tedy možné použít libovolná sluchátka

Fotoaparát nabídne slušných osm megapixelů, nicméně na automatické zaostřování je nutné zapomenout. Nokia schytala za absenci autofocusu u nových modelů pořádnou dávku kritiky, nicméně u manažerského modelu tento nedostatek lze tolerovat. Fotografie i videa lze navíc pomocí šikovných aplikací editovat přímo v telefonu.

Nokia E7 to v konkurenci hardwarově nabitějších manažerských přístrojů nebude mít snadné. Ostatní výrobci nabízejí nejen výkonnější procesory a více paměti, ale i modernější a propracovanější operační systémy. Po Nokii E7 tak sáhnou hlavně konzervativně založení zákazníci, kterým Symbian naopak nabídne důvěrně známé prostředí a spoustu užitečných funkcí. Navíc vrcholný model v nabídce finského výrobce disponuje dvěma zásadními devizami, a těmi jsou úchvatný čtyřpalcový displej a pohodlná QWERTY klávesnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám