Hlavní obsah

Loni přibylo 120 tisíc českých webů, většinu z nich vlastní muži

Novinky, Miloslav Fišer

V roce 2010 bylo na internetu zaregistrováno celkem 748 801 domén s koncovkou .cz, což znamená meziroční přírůstek o necelých 120 tisíc nových domén. Mezi držiteli převládají s 86procentním podílem muži. Proti předchozímu roku to je pokles o jedno procento. Vyplývá to ze statistik sdružení CZ.NIC, národního registrátora domén.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Téměř polovina (42 %) registrovaných webů s koncovkou .cz slouží k firemním prezentacím. Šest procent slouží k osobním prezentacím, stejný podíl mají na českém internetu také internetové obchody.

Zpravidla má uživatel zaregistrovanou jen jednu doménu. Najdou se ale i výjimky – rekordmanem loňského roku je majitel 2752 internetových domén, jehož jméno sdružení CZ.NIC nezveřejnilo. Celkově je v Česku registrováno 370 566 držitelů internetových domén, nejvíce z nich pochází ze Středočeského kraje, nejméně držitelů má Karlovarsko.

„Většina ukazatelů se oproti roku 2009 změnila jen nepatrně, v jedné věci ale statistiky za rok 2010 přinesly velmi pozitivní překvapení. Loňský rok jsme uzavřeli s více než 110 tisíci doménami chráněných technologií DNSSEC, přičemž na konci roku 2009 jich nebylo ani 1500. Jde tedy o ohromný skok v úrovni zabezpečení českého internetu,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám