Hlavní obsah

V Japonsku pomáhá i unikátní navigace českých studentů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý svět s napětím sleduje vývoj japonské katastrofy. Někteří jedinci se dokonce rozhodli aktivně zapojit a pomoci tamním obyvatelům, což je i případ českých záchranářů. V záchranných pracích jim pomáhal navigační systém GINA (Geographical INformation Assistant), který umožňuje orientaci i ve velice náročném terénu a zároveň zvládá koordinovat jednotlivé týmy.

Článek

Dobrovolníci humanitární organizace Hand For Help Europe (HFHE) letěli do Japonska předminulý pátek. S plně naloženým vozem vyrazili do města Mito, kde se nachází středisko Červeného kříže. Pomoci se záchrannými pracemi jim měl systém GINA.

Jedná se v podstatě o speciálně vyvinutý software s mapovými podklady, který pomáhá záchranným týmům dosahovat vysoké efektivity při záchraně lidských životů. Oblasti záchranných prací jsou zaznamenávány do mapy, která je vyhodnocována v reálném čase každou minutu. Všechny zasahující týmy tak mají k dispozici vždy nejčerstvější informace.

„Tým se nejprve pohyboval v oblasti Ibaraki, v tsunami a zemětřeseními postiženém městě Mito, které se nachází cca 80 km severně od Tokia. Po vyřešení technických problémů a dobrovolnické registraci se později přesunul do jednoho z nejvíce postižených míst v prefektuře Mijagi, města Sendai, jehož část, rozprostírající se v zálivu, byla zcela zničena - jedná se o plochu téměř 6x3 km, zhruba 80 km nad elektrárnou Fukušima Daiči, cca 350 km severně od Tokia,“ řekl šéf mise Stanislav Bornay.

„Pomoc probíhala v evakuovaných centrech při rozdělování vody nebo s logistikou materiálu. V oblasti pak šlo také - díky mapovému softwaru GINA - o monitorovací práce a prohledávání přidělené oblasti - vyhledávání a označování obětí tsunami, včetně kontaktu s koordinátory pro obnovu infrastruktury inženýrských sítí, které jsou na severu zcela ochromené,“ dodal.

GINA pomáhá i na Haiti

"Systém GINA pomáhal už v roce 2010 při výstavbě české nemocnice v Jacmelu v rámci projektu HFHE. Na Haiti aktuálně monitoruje stav epidemie cholery, ale také aktuální pozici několika českých občanů, včetně bezpečnostních informací,“ uvedla  Silvie Horáková z HFHE s tím, že aktuální situaci je možné sledovat na internetových stránkách, viz. zde.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ulice se po zemětřesení začínají navíc plnit vodou.

Navigační systém GINA byl ještě před pár lety poměrně neznámý. Širšího povědomí mezi lidmi se mu dostalo teprve až v loňském roce, kdy vyhrál národní kolo prestižní studentské technologické soutěže Imagine Cup v kategorii Software Development, kterou pořádá každoročně společnost Microsoft.

„Dělá nám radost, že právě vítězný projekt soutěže Imagine Cup je takto vidět na skutečném trhu a pomáhá řešit skutečné problémy dnešního světa,“ řekl Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje společnosti Microsoft.

Reklama

Výběr článků

Načítám