Hlavní obsah

Největší interiérovou fotografii nafotili v Praze, má 283 GB

– Praha
Novinky, Jakub Kynčl

Americký fotograf Jeffrey Martin, který žije od roku 1999 v Česku, v roce 2009 vytvořil v Praze tehdy největší sférickou panoramatickou fotografii na planetě, jež zobrazuje podrobně krásy Prahy. Později sám sebe překonal v Londýně a nyní zaúřadoval znovu v české metropoli. Tentokrát obří sférickou fotografií interiéru, která je zřejmě největší na světě.

Článek

Jeffrey Martin umí se svým robotickým fotoaparátem hotové zázraky. Klášterní knihovna na pražském Strahově je tak nyní zaznamenána lépe než naprostá většina staveb na světě. Speciální sférická 40gigapixelová fotografie zabírá úctyhodných 283 GB.

Canon 550D nainstalovaný na robotickém stativu automaticky snímal každičký kout knihovny po dobu pěti dní. Výsledná obří fotografie, spojená z tisíců menších, je tak detailní, že si můžete bez potíží prohlédnout, jakými díly knihovna disponuje. Celkový snímek obsahuje 2947 propojených fotografií.

Fotograf musel vždy opouštět knihovnu na noc, přičemž své fotografické vybavení nechával uvnitř. V porovnání s knihami nedozírné hodnoty totiž nemusel mít o svou zrcadlovku velký strach. V chladném prostředí nedostal povolení nosit své venkovní boty, ale se zimou se vyrovnal speciálními pantoflemi, teplou vestou a rukavicemi bez špiček.

Fotografii si můžete v celé její kráse prohlédnout ZDE.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám