Hlavní obsah

Co umí iPad 2

Novinky, Roman Zavřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V elegantním tenkém těle nového tabletu iPad druhé generace od společnosti Apple se ukrývá hardware jednoho z nejvýkonnějších tabletů současnosti. Potenciál výkonu využívají vývojáři pro tvorbu aplikací, které svou propracovaností mnohdy překonávají verze pro počítače nebo konzole. Aby bylo zábavy ještě více, najdete v iPadu také dvojici kamer a hned tři senzory zaznamenávající pohyb.

Článek

Pokud se rozhodnete pro druhou generaci tabletu iPad, máte na výběr. Můžete si zvolit mezi verzemi s 16GB, 32GB, 64GB, a to jak ve verzi Wi-Fi, tak i ve verzi 3G Wi-Fi. Druhá zmiňovaná verze může po vložení MicroSIM karty využít připojení k internetu také přes datovou síť vašeho operátora. Verze se mezi sebou vzájemně neliší pouze kapacitou a přítomností 3G připojení. Verze Wi-Fi 3G navíc obsahuje asistovanou GPS, kterou je možné použít pro navigování.

Při volbě kapacity iPadu je potřeba brát v potaz skutečnost, že velikost aplikací nebo her se může přiblížit velikosti 1 GB. Nejmenší velikost iPadu bych tedy volil pouze v případě, kdy jsem si jistý, že budu tablet používat výhradně pro velikostně malé aplikace a surfování po internetu nebo čtení knih v iBooks. Při používání iPadu se také počítá se základní počítačovou gramotností. Pro jeho plnohodnotné využití je nutné synchronizovat tablet s aplikací iTunes, kterou zdarma nabízí Apple ke stažení na svých internetových stránkách.

Instalace veškerých aplikací do tabletu probíhá přes Apple iTunes App Store, který obsahuje jednak samotný iPad, tak i přehrávač iTunes ve vašem počítači. Nyní se v tomto internetovém obchodě s aplikacemi pro tablet iPad, mobilní telefon iPhone a multimediální přehrávač iPod touch nachází více jak 300 000 aplikací, z toho je více jak 65 000 aplikací přímo pro iPad. Některé aplikace jsou placené, některé si můžete nainstalovat zdarma. Pokud si chcete iPad vybavit aplikacemi, které vám umožní využívat jeho výkon a pracovat s dokumenty, případně hrát hry, je potřeba počítat s počáteční investicí okolo 20 euro do aplikací, které udělají z iPadu pracovní, případně zábavní nástroj.

V internetovém obchodě iTunes App Store se již začaly objevovat první aplikace, speciálně upravené tak, aby využívaly potenciál tabletu na sto procent. Příkladem za vše může být hra Real Racing 2 HD, jejíž grafické zpracování jistě nadchne nejednoho fandu závodních her. Stávající aplikace také přichází s updaty, které jsou určeny přímo pro využití výkonu iPadu druhé generace.

Tenký a ještě tenčí 

Apple dokázal už i tak tenký iPad první generace dále ztenčit, a to rovnou o 33 procent, což je na první pohled znatelné a celý přístroj se tak pohodlněji drží. Na rozdíl od předchozí generace se tělo přístroje více zaoblilo po vzoru čtvrté generace iPodu touch.

Ztenčení přístroje se příjemně projevuje zejména při uchopení za černý okraj displeje, prsty již necítí žádný přechod na zadní straně a iPad druhé generace se mi subjektivně drží pohodlněji.

Rozložení všech prvků zůstává stejné jako u předchozí generace, na pravé straně přístroje najdeme tlačítko pro zapnutí/vypnutí zvuku, volitelně také pro automatické otáčení displeje pomocí akcelerometru. Pod ním se nachází tlačítko, díky kterému lze zesilovat/ztlumovat hlasitost přístroje. Spodní strana přístroje obsahuje Dock konektor pro připojení k nabíječce nebo PC/Mac. Napravo od již zmíněného konektoru Dock nalezneme mono reproduktor, který je hlasitější než u předchozí generace přístroje. Na horní straně přístroje pak nalezneme v pravé straně tlačítko na zapnut/vypnutí iPadu. Na levé straně pak 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek. Oproti původnímu iPadu se přesunul mikrofon do středu přístroje, což je také logický tah, vzhledem k tomu, že mikrofon nahrává stereo.

Přední rámeček okolo displeje pak nahoře uprostřed ukrývá kameru určenou primárně pro video hovory. Proti ní na spodní straně naleznete Home Button – tlačítko pro vypínání aplikací a další přiřazené funkce. Zadní strana přístroje obsahuje HD kameru, která se nachází v levém horním rohu.

Subjektivně se mi tlačítka na bocích přístroje mačkají hůře, než u první generace, což je způsobeno zaoblením zad přístroje v místech, kde se ovládací prvky nachází.

Bohužel iPad neprošel nikterak výraznou odtučňovací kůrou, původní váha se tak snížila z 680 gramů na 601 gramů, což je rozdíl, který v ruce téměř nezaznamenáte. U verze s 3G si navíc k váze připočítejte dalších 12 gramů. Přístroj je tak při dlouhodobém používání stále poměrně těžký a snadno se takříkajíc pronese. Váhu je však potřeba vnímat jako daň za celohliníkovou konstrukci a takzvané Gorilla Glass sklo, které je použito na displeji.

iPad nabízí rozlišení 1024x769 bodů na 9,7palcovém displeji. Díky technologii zvané IPS nabízí téměř neomezené pozorovací úhly. Skutečně není potřeba držet displej přesně proti očím a přesto vidíte všechny barvy vykreslené tak, jak mají být. Před uvedením iPadu se spekulovalo nad možností využití displeje s vysokým rozlišením, který nabízí například iPhone 4 generace. Namísto toho rozlišení zůstalo stejné jako u předchozí generace. Díky jemnému rastru pixelů a delší vzdálenosti od obličeje, ve které budete iPad používat, to na první pohled nevadí. Pokud však již téměř rok používáte iPhone 4 právě s vyšším rozlišením nazývaným Applem Retina displej, bude pro vás rozdíl mezi těmito dvěma přístroji značný.

Apple vsází na rychlost

Do chvíle, než první zahraniční server otestoval výkon iPadu druhé generace, bylo v souvislosti s nejvýkonnějším tabletem v současnosti nejvíce skloňováno jméno Motorola Xoom. Tento tablet však ve výkonnostních testech iPad druhé generace vysoce překonal. Například v testu, ve kterém se hodnotí počet framů za vteřinu, je iPad 2 pětinásobně rychlejší než jeho předchozí generace a čtyřnásobně rychlejší než Motorola Xoom.

Rychlost se neprojevuje pouze u nových aplikací, které se snaží využít výkon tabletu na plno. Při běžné práci v menu přístroje, spouštění aplikací, nebo například při přecházení aplikací spuštěných v multi-taskingu si na první pohled všimnete markantního rozdílu oproti první generaci. S klidným svědomím mohu říct, že vás omezuje již pouze vaše vlastní rychlost, iPad druhé generace totiž reaguje na vaše doteky okamžitě.

Vývojáři mohou díky novému čipu Apple A5 přidávat do her detaily, které první generace tabletu od Applu nedokázala zpracovat. Nově se tak ve hrách setkáme s efekty, jenž známe z herních konzolí nebo počítačů. Například se plynule vykreslují stíny objektů, světelné kužely nejsou problém a hráč se také může rozhlédnout po větší části okolí najednou, vše samozřejmě zcela plynule.

Pokud jste majitelem první generace iPadu a přemýšlíte, proč si koupit druhou generaci, když v podstatě kromě výkonu a kamery nenabízí nic nového, věřte, že rozdíl ve výkonu je při běžné práci zcela jasně patrný a ulehčí vám práci.

iPad konzolí za pár vteřin

Pokud si zakoupíte Apple Digital AV Adapter, který se zapojuje do Dock konektoru iPadu, můžete zařízení připojit k televizoru přes HDMI kabel. iPad druhé generace je pak schopný na televizoru zobrazit vše, co na zařízení vidíte v rozlišení 1080p. Některé aplikace však dokáží zobrazit pouze poměr 4:3, namísto toho videa si vychutnáte přes celou obrazovku v režimu 16:9 a v HD rozlišení. Pokud zvolíte kvalitní hru a použijete iPad jako ovladač, můžete jej začít využívat také jako domácí herní konzoli na televizoru.

Adaptér je kompatibilní i s původní generací iPadu a některými iPody touch a iPhony, v tom případě však zvládá přenášet rozlišení pouze 720p. Hraní na iPadu připojeném k televizoru je zajímavou alternativou, pokud skutečně nechcete investovat do konzole, na druhou stranu iPad není zrovna nejvíce ergonomický gamepad na světě. Při delším hraní u televizoru, obzvláště her využívajících k ovládání akcelometr navíc, velice brzy poznáte váhu přístroje.

Senzory

Aplikace, zejména pak hry mohou využívat nejen akcelometr a digitální kompas, známý z první generace tabletu, ale také gyroskop senzor. Ten umožňuje zachycení pohybu ve třech osách. Díky možnosti kombinovat v aplikaci všechny tři senzory, je možné simulovat všechny fyzikální pohyby, které známe z běžného života, což v podobě vyspělejších her působí nejen velmi zábavně, ale zejména intuitivně. Kombinace multi-touch displeje a zmíněných senzorů dělá z iPadu zařízení, se kterým se během okamžiků naučí i dvouleté dítě.

Kamery

Upřímně na mě vybavení iPadu kamerami působí dojmem, má to konkurence které chceme utéct, musíme to mít také. Apple neudává počet pixelů ani použitou optiku u svých kamer. Jediné co oficiálně víme je, že přední kamera určená k video hovorům FaceTime obsahuje VGA rozlišení s nahráváním 30 snímků za vteřinu. Zadní kamera nabízí rozlišení HD, které stejně jako přední nahrává 30 snímků za vteřinu.

Osobně na mě kamery použité v iPadu druhé generaci působí zcela identicky s kamerami, které používá Apple v iPod touch čtvrté generace, což upřímně není žádná výhra. Při natáčení za velmi dobrých světelných podmínek je výsledek obstojný, jeho kvalita však strmě klesá právě s kvalitou osvětlení.

To, že není iPad zrovna ergonomická kamera, napadne zřejmě každého. Bohužel při natáčení vám bude tenkost přístroje spíše na obtíž, kamera totiž zachytí každý, byť sebemenší otřes rukou. Přední kamera určená na video hovory svou funkci plní tak jak má, kvalita není zázračná, ale při volání přes službu FaceTime, nebo například Skype neurazí. Zadní kamera je však v iPadu druhé generace dle mého názoru zbytečná a Apple sám vsází na to, že nebude až tolik používána, aby někdo řešil kvalitu výsledného videa.

Baterie vydrží celý den

Apple na rozdíl od některých konkurenčních firem testuje skutečnou výdrž baterie, u iPadu druhé generace udává dobu 10 hodin. Této hodnoty lze bez problémů dosáhnout při sledování videa, poslechu hudby nebo surfování po internetu přes Wi-Fi. V případě, že budete pro surfování na síti využívat připojení přes 3G, sníží se výdrž baterie na 9 hodin. V běžném životě se vám nestane, že by se iPad během pracovního dne mohl vybít, ať již děláte cokoliv. Výhodou iPadu již od jeho první generace je také velmi nízká spotřeba v režimu spánku. Pokud jej budete využívat 30 minut denně na surfování po internetu například před spaním, vydrží baterie tři týdny bez nabití.

Celkové hodnocení

Možnosti iPadu druhé generace jsou téměř neomezené, díky počtu aplikací v iTunes App Store není problém najít tu, která splňuje vaše požadavky. Apple vyšel vstříc zejména vývojářům aplikací, kteří je nyní mohou připravovat pro jeden z nejrychlejších, ne-li nejrychlejší tablet současnosti. Mohou využívat tří senzorů a dvou kamer. To vše se pochopitelně odráží na uživatelích, kteří tak získávají kvalitní zařízení, pro které existují i kvalitní aplikace, jež dokáží využít jeho výkon naplno. iPad, tedy zejména operační systém iOS stále není pro lidi, kteří si chtějí zařízení co nejvíce přizpůsobit svému stylu, iPad je pro lidi, kteří podlehnou stylu Apple.

Reklama

Výběr článků

Načítám