Hlavní obsah

Světoví odborníci jednají v Praze o budoucnosti internetu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze v pondělí odstartovala mezinárodní konference odborné komunity IETF (Internet Engereering Task Force). Ta je odpovědná za tvorbu specifikací, které jsou nutné k udržení rozvoje a stability internetu. Pětidenní jednání se bude věnovat především bezpečnosti a internetovým aplikacím.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jednou z nejdůležitějších částí summitu bude vystoupení Geoffa Hustona, který se věnuje problematice ubývání takzvaných IPv4 adres a přechodu na protokol IPv6. Celosvětové zásoby adres pro internetové domény s protokolem IPv4 jsou totiž téměř vyčerpány.

IPv4 umožňuje připojení méně než čtyř miliard počítačů. Nově nastupující protokol IPv6 poskytuje množství adres vyjádřené číslem s 38 nulami. Přechod na IPv6 však může způsobit problémy, protože protokoly nejsou kompatibilní.

Výrobci internetových zařízení a poskytovatelé obsahu budou muset po určitou dobu podporovat oba protokoly v rámci takzvaného přechodového období. Například starší modemy nastavené na IPv4 se nebudou umět připojit na nové stránky pracující v IPv6. [celá zpráva]

Setkání více než tisícovky odborníků z celého světa organizuje národní registrátor domén CZ.NIC. „Pro naše sdružení a celou českou internetovou komunitu je spolupráce na organizaci takovéhoto setkání významnou událostí,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Odborná komunita IETF se skládá z několika pracovních skupin. Každá z nich se věnuje určité problematice, ke které se snaží přinést vždy podrobnou dokumentaci a souhrn doporučení, který by měl přínos pro internetovou komunitu na celosvětové úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám