Hlavní obsah

V Praze je třikrát více WiFi připojení než loni

Právo, Novinky, trj, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V roce 2009 trčelo ze střech a domů v Praze 1 a 2 skoro 3350 antén, které umožňovaly bezdrátové připojení k internetu (WiFi – Wireless Fidelity). Loni to bylo už třikrát více, ukázal průzkum společnosti Ernst & Young, která každoročně mapuje šíření bezdrátových sítí v Praze a v Bratislavě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Boom bezdrátového internetu provází pokles počtu uživatelů, kteří používají zabezpečení přístupových bodů, snížilo se také zastoupení rychlejších sítí. Ukazuje to na rozšíření bezdrátových sítí v domácnostech, které často nebazírují na ochraně dat.

„V případě firem však nedostatečně zabezpečený přístup znamená jedno z nejzávažnějších podnikatelských rizik,“ řekl Jan Fanta z Ernst & Young. Do zabezpečené sítě se mohou přihlásit jen ti, co znají jméno a heslo a za tuto znalost musejí často zaplatit. Zatímco v roce 2009 bylo v centru Prahy nezabezpečených sítí 16 %, loni šlo o 37 %. Jen asi desetina ze současných více než 11 300 bezdrátových sítí je otevřena záměrně, jde o tzv. typ hotspot využívaný třeba kavárnami.

V centru už jen málo kaváren nenabízí WiFi zdarma, bývá to i jedno z lákadel pro turisty, vždyť k internetu se připojuje stále více uživatelů z mobilu. U hotelů jde o samozřejmost. V Bratislavě nebyla zabezpečena polovina sítí. Před sedmi lety, je využívaly především firmy. V roce 2004 bylo v centru Prahy přístupových bodů 128.

Petr Pecháček z Ernst & Young odhaduje, že se vysoký počet sítí letos příliš snižovat nebude, i když se velcí provozovatelé jistě pokusí pohltit ty menší. „Počty zabezpečených bodů i rychlost budou zůstávat zhruba na stejné úrovni,“ odhadl Pecháček. Průzkum, který loni sestával z 280 měření, provádějí nejčastěji studenti. Nepokoušejí se ale do jednotlivých sítí dostat. „Jen pasivně měříme, co vysílá přístupový bod,“ konstatoval Pecháček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám