Hlavní obsah

Adresy se starým protokolem téměř došly, konec internetu to ale neznamená

Celosvětové zásoby adres pro internetové domény s takzvaným protokolem IPv4 jsou téměř vyčerpány. Mezinárodní organizace IANA, která má na starosti rozdělování adres po celém světě, má k dispozici posledních pět bloků, po jednom do každého regionu. V úterý to uvedlo sdružení CZ.NIC, spravující domény s koncovkou .cz. Změna na nový protokol sice konec internetu neznamená, dotknout se ale může i běžného uživatele.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Samotným registrátorům adresy pro domény ze současného přídělu IANA dojdou během několika měsíců, nejpozději zřejmě v příštím roce. Následný nedostatek adres přidělovaných podle staršího protokolu IPv4 má vyřešit přechod na IPv6, který umožní výrazně větší počet číselných kombinací, a tedy i adres.

"Alokační politika schválená v březnu 2009 říká, že s žádostí o poslední volné bloky vstupuje IANA do takzvané fáze vyčerpání. V této fázi už pouze IANA dokončí poslední žádost, což se v pondělí stalo, a rozešle po jednom bloku každému regionálnímu registru. Toto se má stát v nejbližších dnech," uvedl výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

IPv4 umožňuje připojení méně než čtyř miliard počítačů. Nově nastupující protokol IPv6 poskytuje množství adres vyjádřené číslem s 38 nulami.

Přechod na nový protokol může způsobit problémy

Přechod na IPv6 však může způsobit problémy, protože protokoly nejsou kompatibilní. Výrobci internetových zařízení a poskytovatelé obsahu budou muset po určitou dobu podporovat oba protokoly v rámci takzvaného přechodového období. Například starší modemy nastavené na IPv4 se nebudou umět připojit na nové stránky pracující v IPv6.

"Háček je v tom, že jsou protokoly vzájemně nekompatibilní. Zjednodušeně řečeno to znamená, že se zařízením, které zná pouze IPv4, si nepřečtete obsah webu, který poskytuje zařízení s IPv6, a ani naopak," uvedl počítačový expert společnosti TNS Josef Vávra.

V Česku je v současnosti na protokol IPv6 připraveno přes pět procent ze tři čtvrtě miliónu domén .cz. Například u domén s koncovkou .com, je to ale jen jedno procento. Podobné to je i u domén .biz nebo .org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám