Hlavní obsah

V Británii a USA pátrají po hackerech podporujících WikiLeaks

Britská policie ve čtvrtek zadržela pět mužů podezřelých z internetových útoků na společnosti, které jsou označovány za nepřátelské vůči portálu WikiLeaks. Ve Spojených státech vydal Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na čtyřicet povolení k prohlídce příbytků dalších podezřelých.

Foto: Novinky

Článek

Všechny vyšetřované osoby podle policie patří ke skupině hackerů zvané Anonymous, která přes internet podniká likvidační útoky na webové stránky velkých západních firem. K dalším, blíže nespecifikovaným policejním akcím podle vyšetřovatelů došlo v Nizozemsku, Německu a Francii.

Portál WikiLeaks publikoval v minulých týdnech tisíce tajných amerických diplomatických depeší. Internetoví aktivisté loni v prosinci podnikli několik útoků na webové stránky společností Visa, MasterCart a Amazon, které proti WikiLeaks na nátlak amerických úřadů zavedly sankce.

Podle zprávy britské policie bylo ve Spojeném království zatčeno pět podezřelých ve věku 15 až 26 let. Nizozemská policie zadržela dva teenagery.

Za kybernetický útok proti webovým stránkám, označovaný mezi odborníky zkratkou DDoS, hrozí v Británii i USA trest vězení až deset let a velmi vysoká pokuta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám