Hlavní obsah

Česká hudební vydavatelství chtějí nabídnout hudbu zdarma na webu

Novinky, Miloslav Fišer

Největší tuzemská hudební vydavatelství jednají o tom, jak čelit nelegálnímu šíření skladeb a propadu prodeje klasických CD nosičů. Jednou z navrhovaných změn je bezplatné zpřístupnění hudby na webu pro všechny návštěvníky. Uvedly to Hospodářské noviny (HN).

Foto: Profimedia.cz

Nový projekt by měl především čelit nelegálnímu šíření skladeb na internetu.

Článek

Nový projekt by se podle informací deníku měl jmenovat JetStream nebo JetMusic. Na webu by se měl objevit už letos na jaře.

Zdarma by lidé mohli poslouchat všechny skladby, které budou on-line. Platit by tak měli až ve chvíli, kdy si budou chtít písničku stáhnout do počítače a poslouchat jí i bez přístupu k internetu.

Zajímavý projekt by měl vydavatelstvím pomoci překonat dobu, kdy upadá prodej klasických CD nosičů. V polovině 90. let totiž nakoupili Češi ročně 9,5 miliónu médií, zatímco loni se prodeje pohybovaly okolo 1,5 miliónu.

Nová služba by měla zároveň podpořit prodej on-line hudby. Ta se totiž u nás prodává desetkrát méně, než jinde ve světě. Otázkou zůstává, zda budou mít Češi zájem za stahování hudby platit v době, kdy je možné se k internetu připojit prakticky odkudkoliv.

Přesné detaily projektu zástupci vydavatelství zatím tají a vyjadřují se o něm pouze v obecné rovině. "Pokud se nám to podaří dát na trh, může to radikálně změnit situaci v hudebním průmyslu," řekl deníku šéf české pobočky Universal Music Group Tomáš Filip, který je jedním z tvůrců záměru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám