Hlavní obsah

Šikovný tablet Notion Ink Adam má vše, co iPadu chybí

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky stejný výkon a velice podobný vzhled jako u iPadu se rozhodla u svého počítače použít v našich končinách méně známá firma Notion Ink. Její tablet Adam ale nabízí prakticky vše, co počítači s logem nakousnutého jablka chybí. Má novinka šanci na úspěch?

Článek

iPad od Applu má displej s úhlopříčkou 9,7 palce a rozlišení 1024 x 768 pixelů, který dokáže vykouzlit dokonalý obraz při prohlížení fotografií i videa. Právě monitor ale řada uživatelů iPadu vyčítá.

Není totiž širokoúhlý, a tak se při sledování filmů musíte smířit s černými pruhy nahoře i dole. Je pravda, že stejně film ořízne i každý druhý notebook a dokonce i některé televizory, ale iPad má na rozdíl od nich velice malý displej, a tak je ubrání každého centimetru obrazu velice znát.

Výtek uživatelů se chtěla společnost Notion Ink vyvarovat, a tak je její nový tablet Adam vybaven širokoúhlým displejem s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů. Displej je navíc hybridní, a tak kromě klasického LCD v sobě ukrývá ještě energeticky velice úspornou černobílou vrstvu se 64 odstíny, která je dobře čitelná i na ostrém slunci. Ta má navíc extrémní rozlišení 3072 x 600 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Notion Tink Adam

Srdcem novinky je dvoujádrový ARM procesor Nvidia Tegra 2 Cortex A-9, který pracuje na frekvenci 1 GHz. K dispozici má 1024 MB operační paměti. Procesorem se stejným taktem je vybavena také konkurence od Applu, ta má však pouze 256 MB paměti.

Apple nevybavil iPad žádnou kamerou, a tak nedokáže pořídit fotografii na rozdíl od většiny kapesních počítačů a mobilních telefonů. Kvůli absenci jakéhokoliv objektivu není možné pořádat ani videokonference přes internet.

Adamovi vestavěná kamera nechybí – má rozlišení 3,2 megapixelu a automatické ostření. Navíc na rozdíl od iPadu má také čtečku otisků prstů, dva USB konektory i HDMI výstup pro připojení k televizoru.

Foto: Novinky

Notion Ink Adam

Jediné, v čem tablet od společnosti Notion Ink zaostává, je vestavěná paměť. Zatím se totiž nabízí pouze varianta s kapacitou 8 GB, zatímco iPad se nabízí až v 64GB verzi. Novinku je však na rozdíl od tabletu společnosti Apple možné doplnit paměťovými kartami microSD. Ty se v dnešní době vyrábějí s kapacitou až 32 GB. [celá zpráva]

První tablety Notion Ink Adam se již začaly prodávat v zahraničních obchodech. Základní verze s internetovým připojením prostřednictvím sítí WiFi zákazníci zaplatí 375 USD (6800 Kč), zatímco vybavenější 3G model stojí 550 USD, tedy 10 000 korun.

Cena iPadu v Česku startuje na 12 000 korun za verzi WiFi. 3G varianta vyjde na 13 500 Kč.

Foto: Apple, Novinky

Apple iPad

Reklama

Výběr článků

Načítám