Hlavní obsah

Steve Jobs si vzal v Applu zdravotní dovolenou, akcie šly hned dolů

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Miloslav Fišer

Steve Jobs, šéf jedné z nejvýznamnějších firem počítačového průmyslu – společnosti Apple, si bere kvůli svému zdravotnímu stavu dovolenou. Zastupovat jej bude dosavadní provozní ředitel Tim Cook. Upozornil na to server TechCrunch s odvoláním na oficiální dopis, který Jobs rozeslal svým podřízeným. Akcie Applu ve Frankfurtu po zprávě prudce spadly a ztrácely více než sedm procent.

Článek

„Představenstvo mi udělilo zdravotní dovolenou, takže se nyní mohu plně soustředit na svoje zdraví,“ uvedl Jobs s tím, že i nadále bude působit jako generální ředitel firmy a bude mít hlavní slovo v důležitých strategických rozhodnutích.

„Za běžný provoz v Applu bude místo mě odpovědný Tim Cook. Mám rád Apple a doufám, že se vrátím hned, jak to bude možné,“ dodal Jobs.

Jobs se nevzdává svých povinností v Applu poprvé. V roce 2009 opustil firmu kvůli zdravotním problémům – trpěl hormonální nerovnováhou, která okrádala jeho tělo o důležité bílkoviny. Onemocnění souviselo s rakovinou slinivky, ze které se ale úspěšně vyléčil.

Steve Jobs firmu Apple založil v roce 1976 a je pro ni dodnes důležitý. Řada lidí jej považuje za vizionáře, díky němuž firma slaví úspěchy.

Akcie Applu na burze ve Frankfurtu během dne mírně zpevňovaly. Po zprávě o dalších zdravotních problémech šéfa podniku se ale vydaly prudce dolů a v okamžiku odepsaly až sedm procent. Kolem 15:30 ztrácely asi 6,1 procenta a byly těsně nad 244 eury za kus. Ve Spojených státech se dnes kvůli státnímu svátku neobchoduje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám