Hlavní obsah

Nejlepší hi-tech vynálezy roku 2010

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok byl na novinky z oblasti výpočetní a spotřební elektroniky opravdu bohatý. Výrobci představili řadu unikátních novinek, které jasně nastiňují, jakým směrem se budou počítače a elektronika v následujících letech ubírat.

Foto: Novinky

Článek

Do pozadí se letos zcela stáhly miniaturní a levné netbooky, zcela je zastínily počítačové tablety. Jejich popularitu rozpoutal v lednu iPad od Applu. O tablet s logem nakousnutého jablka je zájem především díky jeho atraktivnímu vzhledu a všestranné využitelnosti. Přístroj je velice rychlý a snadno ovladatelný přes prostornou obrazovku s vysokým rozlišením.

K internetu se připojíte prostřednictvím bezdrátových WiFi sítí. U vyššího modelu si webové stránky můžete prohlížet kdekoliv na cestách díky mobilnímu internetu 3G. Na baterii vydrží iPad pracovat nepřetržitě deset hodin. V průběhu roku své vlastní tablety představily také společnosti Dell, Hewlett-Packard, Asus a Toshiba.

Internet se stěhuje do televizorů

Dalším fenoménem letošního roku byly takzvané hybridní televizory, které kromě příjmu televizního signálu disponují také internetovým připojením. To ale neslouží pouze k brouzdání po webových stránkách. Technologii využívá od letošního podzimu společnost Sony k neomezenému přístupu k hudbě, filmům a videu on-line.

Slouží k tomu její platforma Qriocity. V České republice ale bohužel služba zatím dostupná není. Ochutnat internet v televizoru je možné již nyní díky takzvaným multimediálním centrům. To je v podstatě miniaturní počítač s vlastním operačním systémem, který se jednoduše připojí k TV. Kromě přístupu k internetu většina modelů také dovoluje přehrávat filmy a hudbu uloženou na pevném disku.

Elektronika s 3D displeji

První televizory s trojrozměrným displejem se začaly prodávat teprve v průběhu loňského roku a staly se naprostým hitem. Tehdy ale ještě nikdo nepočítal, že by se jejich technologie mohla využít u malých kapesních přístrojů. Při sledování obrazu v trojrozměrném režimu se totiž člověk neobejde bez speciálních brýlí.

Kdo by chtěl společně s mobilem nebo multimediálním přehrávačem nosit v kapse ještě zbytečně navíc brýle? Výrobci se ale technických limitů nezalekli. Sharp vyrobil unikátní displej, který nepotřebuje žádné brýle. Nová technologie přitom funguje velice jednoduše.

Displej dokáže pro každé oko zobrazit jiný obraz, díky čemuž vzniká trojrozměrný vjem. Trojrozměrný displej od Sharpu je určen výhradně pro fotoaparáty, mobilní telefony a pro multimediální kapesní přehrávače, jako je například iPod od Applu.

3D monitor má totiž úhlopříčku 7,4 centimetru, což je v dnešní době na počítačové monitory a televizory opravdu málo. Sharp však počítá s tím, že se mu v brzké době podaří rozvinout technologii tak, aby se mohla použít i na větších displejích.

Toshiba Folio 100: vážná konkurence pro iPad

Počítačový tablet Toshiba Folio 100 je jeden z mnoha přístrojů, které se snaží konkurovat populárnímu iPadu od Applu. Jeho hlavní výhodou je nízká cena, která startuje na 10 000 korun.

Foto: Novinky

Toshiba Folio 100

Konkurence s logem nakousnutého jablka je přitom o několik tisíc dražší. Folio 100 má 10,1palcový dotykový displej s rozlišením 1024x600 obrazových bodů. Pro srovnání iPad nabízí obrazovku s úhlopříčkou 9,7 palce a rozlišením 1024x768 bodů. O rychlý chod přístroje se stará operační systém Android a procesor nVidia Tegra 250 Mobile s taktem 1 GHz.

Stejně výkonný procesor nabízí i konkurenční iPad. Ve výbavě počítačového tabletu od Toshiby nechybí vestavěná webkamera s rozlišením 1,3 megapixelu, čtečka paměťových karet, bezdrátové adaptéry WiFi a bluetooth či konektor HDMI pro jednoduché připojení k televizoru s vysokým rozlišením.

Asus O!Play HD2: internet do každého televizoru

Společnost Asus letos představila novou generaci multimediálního centra Asus O!Play s označením HD2. K zařízení je možné připojit pevný disk standardu 3,5 palce s libovolnou kapacitou.

Foto: Novinky

Asus O!Play HD2

Díky připojení do domácí sítě je pak možné mezi všemi počítači jednoduše sdílet všechna uložená data. Novinka samozřejmě nabízí také přístup k internetu. Využít je možné služby jako Picasa nebo Flickr, ale také poslouchat internetová rádia.

K televizoru se multimediální centrum připojuje pomocí rozhraní HDMI. Třešničkou na dortu je možnost ovládat celé zařízení pomocí iPhonu.

Microsoft Kinect: revoluční hraní her

Revoluci ve hraní her letos rozpoutala společnost Microsoft. Pro svůj herní systém Xbox 360 vyrobila unikátní zařízení Kinect. Novinka nahrazuje u televizní konzole Xbox dálkový ovladač – ten už není potřeba, plně postačí lidská gesta.

Přístroj dokáže díky dvěma infračerveným čidlům a citlivému mikrofonu snímat pohyb člověka před televizí a přenést jej do hry. Například v akční hře hráč máchne pěstí proti obrazovce, čidla přenesou úder do hry, ve které zasáhne virtuálního soupeře.

Foto: Reuters

Představení zařízení Kinect

Kinect se přitom jednoduše připojí k herní konzoli Xbox 360. To, že je Kinect jedním z nejpovedenějších přístrojů letošního roku, dokazují také jeho prodejní výsledky. Necelý měsíc totiž stačil k tomu, aby Microsoft prodal 2,5 miliónu kusů.

Sharp Concept phone: první mobil s 3D displejem

Společnost Sharp odhalila prototyp unikátního mobilního telefonu, který je vybaven dotykovým trojrozměrným displejem. Technologie prý funguje tak, že displej o úhlopříčce 7,4 centimetru zobrazuje pro každé oko jiný obraz, díky čemuž vzniká trojrozměrný vjem.

Foto: Novinky

Sharp Concept phone

Prototyp telefonu však 3D obraz pouze nepřehrává, dokáže jej také zachytávat. A to díky kameře, kterou vyrobila společnost Sharp letos v květnu.

Ta nabízí vysoké rozlišení 720p, tedy 1280x720 obrazových bodů. Kromě natáčení videa je schopná pořizovat také 3D fotografie.

Fujifilm FinePix Real: 3D snímky snadno a rychle

Hlavní předností fotoaparátu FinePix Real 3D 3W je možnost pořizovat trojrozměrné momenty.

Foto: Novinky

Fujifilm FinePix Real 3D 3W

Ty je navíc možné přímo ve fotoaparátu prohlížet díky speciálnímu 3D displeji. V ostatních parametrech se ale přístroj nijak výrazně neliší od nejlevnějších kompaktů – má rozlišení deset megapixelů a trojnásobný digitální zoom.

Kromě fotoaparátu je možné zakoupit také speciální fotorámeček, který dokáže jednoduše trojrozměrné snímky zobrazovat. S použitím speciálního papíru můžete 3D fotografie i vytisknout.

Virtual Cocoon: obraz s chutí a vůní

Vědci ve Velké Británii vynalezli virtuální helmu, která zaměstná při sledování videa všech pět lidských smyslů. Kromě trojrozměrného obrazu totiž zařízení dokáže simulovat i chuť a vůni.

Foto: Novinky

Virtual Cocoon

Umožňují to dvě trubičky, které jsou umístěny pod displejem. Jedna vede k nosu a obsahuje různé vůně. Druhou je potřeba vložit do úst, kde dokáže dávkovat všech pět základních chutí a libovolně je míchat.

Podle představ tvůrců navíc bude helma propojena speciální sondou s klasickým stolním počítačem. Díky bezdrátovým technologiím bychom v ní mohli například hrát i akční videohry, které nás zcela vtáhnou do virtuální reality.

Reklama

Výběr článků

Načítám