Hlavní obsah

Američtí uživatelé žalují Apple kvůli úniku osobních dat z iPadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě různé organizace uživatelů mobilů iPhone a tabletů iPad podaly na jejich výrobce Apple soudní žaloby. Americkou firmu obviňují z toho, že některé aplikace předávaly osobní informace o uživatelích bez jejich souhlasu inzerentům. Napsala to v úterý agentura Reuters.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Apple iPad

Článek

Spolu s Applem se žaloby týkají také výrobců oblíbených aplikací včetně Textplus4, Paper Toss, Weather Channel, Dictionary.com, Talking Tom Cat a Pumpkin Maker. Soud obdržel žaloby 23. prosince.

Materiály, které usilují o statut hromadných žalob, obdržel federální soud v Kalifornii. Žalující strana v nich žádá, aby soud poskytování osobních dat bez osobních svolení zakázal, a také peněžitou kompenzaci.

Soudci by mohli spojit oba případy do jednoho, uvedl partner právnické firmy Fears & Nachawati, jeden z právníků zastupujících žalující stranu. "Žádný ze žalovaných adekvátně neinformoval žalující stranu o svých krocích a nikdo ze žalovaných neobdržel od žalujících souhlas k nim," uvádí jedna ze žalob.

Pravidelné sdílení osobních dat

Předcházel jim v polovině měsíce článek v listu Wall Street Journal, podle nějž můžou aplikace pro chytré telefony sdílet osobní data uživatelů hromadně a pravidelně. Podle listu odesílají aplikace v iPhonech více dat než telefony s operačním systémem Android od americké firmy Google.

Právník Majed Nachawati dodal, že s kolegy posuzují i Android a že budoucí žalobu vůči skupině firem kolem telefonů s tímto operačním systémem nemůže vyloučit. Obavy o soukromá data se vynořily za rychlého růstu prodeje chytrých mobilů a aplikací pro ně a za výrazné expanze sociálních sítí jako Twitter a Facebook.

Apple upravil v dubnu dohodu o rozvoji aplikací a zakázal, aby aplikace odesílaly data o uživatelích třetím stranám. Výjimkou jsou pouze informace sloužící přímo k chodu aplikace. Žaloby si ale stěžují, že Apple nepodnikl dostatečné kroky, aby si dodržování upravené dohody vynutil v praxi. Z Applu nebyl nikdo k zastižení, aby se k věci vyjádřil, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám