Hlavní obsah

Vánoční dárky pro počítačové nadšence

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štědrý den je již za dveřmi a na nákup dárků nezbývá mnoho času. I na poslední chvíli ale můžeme koupit spoustu zajímavých drobností, které udělají radost snad každému počítačovému nadšenci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vděčným vánočním dárkem je digitální fotoaparát. Nejlevnější modely se dají pořídit už za 1300 korun. Výhodu mají nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží.

Nejnovější modely navíc nabídnou téměř stejnou kvalitu fotografií jako velké digitální zrcadlovky. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení.

Vedle klasických modelů se vyrábí také extrémně odolné přístroje, kterým nevadí déšť ani sníh. Aniž by se poškodily, je s nimi možné fotografovat na plážích, horách i v poušti.

Zajímavé jsou také fotoaparáty, které umějí vytvářet snímky v trojrozměrném režimu. Ty je možné přímo po vyfotografování díky vestavěnému 3D displeji také prohlížet.

Aby byl přístroj schopen vytvořit trojrozměrný vjem, je vybaven dvěma totožnými objektivy, které zachytávají fotografovaný předmět ze dvou různých úhlů – stejně jako kdybyste se na něj přímo dívali.

MP3 přehrávače pro zábavu

Radost může pod stromečkem udělat i MP3 přehrávač. Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru MP3 přehrávače je velikost paměti pro ukládání dat. Nejlevnější modely s cenou okolo 500 Kč mají kapacitu jeden až dva gigabyty (zkratka GB), což stačí jen pro uložení několika desítek hudebních alb.

Pokročilejší přístroje jsou podobně jako notebooky vybaveny pevným diskem, na který je možné uložit řádově až několik tisíc skladeb. Jejich cena startuje přibližně na pěti tisících korun. Některé přehrávače jsou kromě vestavěné interní paměti vybaveny ještě praktickým slotem pro paměťové karty, který umožňuje kapacitu přístroje ještě více rozšířit.

Velice důležitým, ale často opomíjeným kritériem při výběru přehrávače je jeho ergonomie. Přístroj by měl pohodlně padnout do ruky. Důležité je také rozmístění jednotlivých tlačítek, aby se dobře ovládala.

Někteří výrobci dokonce jednotlivá tlačítka chytře odlišují různými tvary. Pak je možné přístroj ovládat v kapse i poslepu. Dominantou většiny přehrávačů je displej. Ten dokonale poslouží pro přehrávání videa. Na druhou stranu příliš velká obrazovka zvyšuje rozměry i hmotnost celého zařízení.

Navigace jako praktický dárek

Praktickým dárkem je satelitní GPS navigace. Vedle přenosných přístrojů, které se jednoduše díky stojánku s přísavkou přilepí na čelní sklo vozu, existují také kompaktní turistické modely.

Ty mají podrobně zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na polních a lesních cestách. Pro cyklisty jsou určeny speciální outdoorové navigace, které odolají prachu i dešti. Díky speciální konstrukci jim navíc nevadí ani pád z větší výšky.

Ceny navigací startují na 1500 korunách. Pokročilejší modely s cenou nad čtyři tisíce korun nabízejí multimediální funkce, bluetooth handsfree, televizní tunery a videopřehrávače. Za tuto cenu však můžete pořídit už i mobilní telefon, který je vybaven GPS navigací.

Panasonic Lumix ZX3: malý, ale šikovný fotoaparát

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Panasonic Lumix ZX3, který nabízí rozlišení 14,1 megapixelu a osminásobný optický zoom. Ten je možné využívat i při natáčení videa, a to klidně i ve vysokém rozlišení.

Foto: Novinky

Panasonic Lumix ZX3

V kombinaci s digitálním přiblížením, tedy pomocí takzvaného extra optického zoomu, dokonce dokáže předmět přiblížit až 16,9krát, což je na přístroj se šířkou 26 mm poměrně dobrý výsledek. Digitální fotoaparát je tak tenký díky tomu, že u něj byly použity nové, jen 0,3milimetrové čočky.

Jako výrobní materiál byl u přístroje použit hliník – včetně baterie a paměťové karty váží příjemných 160 gramů.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení i při kompaktních rozměrech fotoaparátu
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 5500 Kč

Homade Lego: MP3 přehrávač pro nejmenší

Společnost Homade vyrobila kolekci MP3 přehrávačů, které jsou na první pohled takřka k nerozeznání od kostek z populární dětské stavebnice lego. Novinka je podle výrobce určena především pro malé děti, kterým by jinak rodiče MP3 přehrávač vůbec nepořídili.

Foto: Novinky

Homade Lego

Novinka není vybavena žádným displejem. Na těle přehrávače nalezneme pouze tlačítka pro zesílení hlasitosti, posunutí přehrávané skladby, přechod na další či předchozí skladbu a pauzu.

Nechybí ani konektor pro připojení sluchátek a slot pro paměťové karty typu microSD. Novinka totiž nedisponuje žádnou vestavěnou pamětí.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: přehrávat hudbu na baterii dovede jen šest hodin
  • Cena: 900 Kč

Navigon 70 Premium: povedená navigace

Nejnovější navigaci s označením 70 Premium od německé společnosti Navigon je možné ovládat buď pomocí velkého dotykového displeje s úhlopříčkou pět palců, nebo díky hlasovým povelům, které se nahrají k jednotlivým funkcím nebo adresám. Poté už stačí usednout do vozu a jednoduše říci „domů“. Navigace už bude sama vědět, jakou trasu má naplánovat.

Foto: Novinky

Navigon 70 Premium

K dispozici jsou mapy celé Evropy, přičemž některá důležitá místa jsou ve velkých městech vykreslena v trojrozměrném režimu. Po připojení speciální anténky, která je součástí základního balení, je přístroj schopen mapovat aktuální dopravní situaci pomocí technologie RDS-TMC. Navigon 70 Premium je navíc vybaven technologií bluetooth, díky níž dokáže zastat funkci bezdrátového handsfree pro mobilní telefon.

  • Klady: podpora hlasových příkazů a technologie RDS-TMC
  • Zápory: pro některé uživatele může být navigace již příliš rozměrná
  • Cena: 5600 Kč

TP-Link TL-PA201: zbaví domácnost překážejících kabelů

Takzvané homeplug systémy, které dokážou přenést počítačová data prostřednictvím elektrické zásuvky, nabízí v Česku jen několik výrobců. Jedním z nich je společnost TP-Link.

Zařízení se vyznačuje velice jednoduchou instalací – v podstatě stačí adaptéry zapojit do zásuvky a vše automaticky funguje, jak má. Jedinou vadou na kráse je nižší přenosová rychlost. Proti bezdrátovému 802.11n jsou homeplug systémy až dvakrát pomalejší.

Foto: Novinky

TP-Link TL-PA201

Hlavní využití najde přístroj od TP-Linku v místech, kde hrozí silné rušení bezdrátového signálu a kromě kabelu tam jiná možnost připojení neexistuje. Tím se ospravedlňuje i vyšší cena technologie.

  • Klady: jednoduchá instalace
  • Zápory: pomalejší datové přenosy
  • Cena: 850 Kč

Logitech Speaker Lapdesk: pohodlná práce s notebookem

Společnost Logitech začala letos prodávat zajímavou chladicí podložku Speaker Lapdesk, která je určena až pro šestnáctipalcový notebook. Její spodní strana je vypolstrovaná, díky čemuž je používání přenosného počítače na klíně velice pohodlné.

Foto: Novinky

Logitech Speaker Lapdesk

Vrchní strana podložky je vyrobena z tvrzeného plastu. Pod ní se ukrývá vestavěný ventilátor, který se stará o správnou cirkulaci vzduchu. Podložka je navíc vybavena dvěma výkonnými reproduktory. Ty mají lepší zvuk než většina notebooků.

Ventilátor i reproduktory jsou napájeny prostřednictvím USB portu laptopu.

  • Klady: dokáže zchladit notebook až o 10 °C
  • Zápory: podložku není možné standardně napájet z elektrické sítě
  • Cena: 1000 Kč

Novinky

Helikoptéra ovládaná iPadem

Společnost Parrot si připravila na letošní Vánoce opravdovou lahůdku pro příznivce počítačů od Applu. Majitelé multimediálního přehrávače iPod Touch, chytrého telefonu iPhone nebo počítačového tabletu iPad si totiž mohou pořídit dálkově ovládanou helikoptéru. Novinka je vybavena čtyřmi samostatnými vrtulemi, které jsou symetricky rozmístěny v rozích. Každá z vrtulí je navíc chráněna mohutným plastovým rámem, díky čemuž s ní mohou bezproblémově létat i méně zkušení uživatelé.

Na přední straně má helikoptéra zabudovanou kameru s VGA rozlišením. Ta přenáší do iPhonu (nebo iPadu) snímaný obraz. Díky tomu získáte při letu vrtulníkem opravdu věrohodný zážitek, téměř jako byste přímo sami seděli v jeho kabině.

Foto: Novinky

K pohybu helikoptéra využívá pohybové senzory uvnitř iPadu nebo iPhonu. To znamená, že pokud počítačový tablet natočíte doleva, helikoptéra zahne ve stejném směru.

Dvě a více helikoptér mohou ve vzduchu soutěžit, kdo koho víckrát sestřelí. V ovládacím softwaru v telefonu se jednoduše nastaví, kolik životů má každá helikoptéra.

Ze hry je vždy vyřazen hráč, který zcela přijde o životy. Helikoptéra ve skutečnosti nestřílí, ale pouze zaměřuje nepřítele pomocí vestavěné kamery.

Foto: Novinky

Parrot AR. Drone je možné v tuzemských obchodech zakoupit za necelých osm tisíc korun.

Levný a kompaktní netbook od Aceru

Na českém trhu se v listopadu začal prodávat nový netbook od společnosti Acer. Novinka s označením Aspire One D2552BQkk se snaží zaujmout především kompaktním tělem a nízkou cenou – pořídit ji je totiž možné už za 5800 Kč.

Netbook je vybaven 10,1palcovým displejem s rozlišením 1024x600 obrazových bodů. Srdcem novinky je procesor Intel Atom s modelovým číslem N450B, který pracuje na frekvenci 1.66 GHz. K dispozici má 1024 MB operační paměti.

Data je možné ukládat na pevný disk s kapacitou 160 GB. O grafický výkon se stará integrovaný čip Intel GMA 3150. Rozměry netbooku jsou 258,5x185x24 milimetrů, váží 1,25 kilogramu.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi chtějí k Vánocům roboty a mobily

Češi si letos přejí dostat k Vánocům robotické vysavače, mobilní telefony a různé domácí spotřebiče, například tlakové hrnce. Naopak mezi nechtěné dárky patří...

Vybíráme počítačovou sestavu k Vánocům

Jedním z nejvděčnějších vánočních dárků je počítačová sestava. Zatímco loni měly nejvýkonnější sestavy procesory se dvěma jádry, dnes jsou jimi vybaveny i ty...

Počítače budou příští rok levnější

Prodej počítačů v Česku v příštím roce poroste tempem do deseti procent. Tržby se ale kvůli klesajícím cenám téměř nezmění. Uvedl to ředitel divize osobních...

Výběr článků

Načítám