Hlavní obsah

Počítače budou příští rok levnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej počítačů v Česku v příštím roce poroste tempem do deseti procent. Tržby se ale kvůli klesajícím cenám téměř nezmění. Uvedl to ředitel divize osobních počítačů české pobočky Hewlett-Packard (HP) Petr Kheil.

Foto: Profimedia.cz

Počítače budou v příštím roce levnější.

Článek

Počítače v poslední době stále zlevňují a tento trend bude pokračovat i v příštím roce. "Vzhledem ke snižování hladiny průměrné ceny v oblasti informačních technologií bude růst z hlediska realizovaného obratu vzhledem k roku 2010 téměř zanedbatelný," uvedl Kheil.

Prodej PC podle Kheila poroste především v segmentu malých a středních firem a také domácností, i když v této oblasti ne tak výrazně jako v minulosti. "V segmentu největších zákazníků očekáváme stagnaci a nebo mírný pokles, který však bude nahrazen zvýšenou dynamikou prodejů v segmentu středních a malých firem," uvedl. Značka HP očekává v příštím roce pokračování letošního trendu zvyšování tržního podílu na úkor lokálních výrobců.

"Těžili jsme zejména z velmi agresivní cenotvorby, servisního zázemí nadnárodní společnosti a z uvedení produktů Vše v jednom, které si získaly značnou zákaznickou oblibu. V segmentu notebooků dále porostou především klasické notebooky a díky snižující se průměrné ceně zvýší svůj podíl na úkor netbooků," dodal Kheil.

Prodej počítačů v Česku ve třetím čtvrtletí podle analytické firmy Gartner stoupl o pětinu na 380 500 PC. Nejprodávanější byl Acer s odbytem 112 500 PC, což představuje meziroční růst o 16 procent. Druhý Hewlett-Packard rostl o 34 procent na 84 500 PC a třetí Asus zvýšil prodej o 16 procent na 68 700 počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám