Hlavní obsah

Obliba blogů a sociálních sítí je v Česku menší než v EU či na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V Česku bloguje, chatuje či využívá sociální sítě méně lidí, než je průměr Evropské unie. Třeba mezi mladými ve věku 16 až 24 let tyto služby používá průměrně 76 procent Čechů a Češek, zatímco průměr EU je 80 procent. Mírně pod unijním průměrem Češi figurují i u dalších věkových skupin, ukázala data Eurostatu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve věkové skupině 25 až 54 roků bloguje, chatuje či využívá sociální sítě podle dat pro letošní rok 33 procent Čechů proti 42 procentům v celé "sedmadvacítce". Ve skupině 55 až 74 roků to v Česku bylo 13 procent, zatímco v EU 18 procent. Aktivnější než Češi nejsou jen Evropané v průměru, ale ve všech sledovaných skupinách třeba i Slováci.

Naopak ve využívání internetu pro volání Češi patří v rámci EU k nadprůměru. Třeba ve věkové skupině 16 až 24 let používá web k volání v unii v průměru 35 procent lidí, zatímco v Česku to je 58 procent a na Slovensku dokonce 61 procent.

K rekordmanům ve skupině 55 až 74 let patří právě Slováci, kde k volání internet používá stejně jako v Bulharsku 49 procent lidí, tedy nejvíc z celé EU. V Česku to je přibližně 29 procent.

Připojení domácností k internetu roste

Data Eurostatu také ukázala, že sedm z deseti evropských domácností bylo v první čtvrtině letošního roku připojeno k internetu. Například ve stejném období roku 2006 to bylo jen 46 procent domácností. Narůstá i rozšíření širokopásmového internetu: v roce 2006 představovalo 30 procent, letos to bylo už 61 procent.

V Česku se podle evropských statistiků míra připojení domácností mezi roky 2006 až 2010 podobně jako na Slovensku, v Řecku, v Maďarsku či v Bulharsku zhruba zdvojnásobila. V Rumunsku byl nárůst téměř trojnásobný.

Nejvíce připojených domácností je v Nizozemsku (91 procent), nejméně v Bulharsku (33 procent) a právě v Rumunsku (42 procent). V Česku to bylo 61 procent a na Slovensku 67 procent domácností, tedy v obou případech méně, než kolik dosahuje unijní průměr.

Reklama

Výběr článků

Načítám