Hlavní obsah

Britové varují před útoky pomstychtivých hackerů kvůli WikiLeaks

Ústřední britské úřady byly varovány před možným útokem hackerů podporujících kontroverzní internetový portál WikiLeaks. Úřad britského premiéra ministerstvům a vládním agenturám sdělil, že po útocích na některé velké soukromé firmy se může stát cílem elektronických útočníků i britská státní správa.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Internetoví hackeři, kteří útočí na cílové servery obrovskou masou požadavků ochromujících jejich provoz, nedávno napadli webové servery finančních společnosti MasterCard, Visa a PayPal. Útok byl pomstou za to, že tyto firmy odmítly převádět na účty WikiLeaks peníze.

Bezpečnostní poradce britské vlády Peter Ricketts v souvislosti s tím kabinet upozornil, že "hacktivisté", jak jsou útočníci nazýváni, se v těchto dnech mohou zaměřit na webové stránky britských vládních institucí. Důvodem může být podle něj skutečnost, že v úterý má být zahájeno soudní řízení s šéfem WikiLeaks Julianem Assangem, které má rozhodnout o jeho vydání do Švédska. Assange v této zemi čelí podezření ze sexuálních deliktů, které ale popírá.

Stoupenci WikiLeaks založili internetovou petici

Assangeovi stoupenci začali mobilizovat své síly prostřednictvím elektronické petice, kterou zorganizovali na serveru Avaaz.org. Online petice proti "divoké kampani zastrašování" už podepsalo na 600 tisíc lidí. Petice vyzývá Spojené státy "a další vlády a společnosti, které se podílejí na represích proti WikiLeaks", aby kampaň útlaku okamžitě zastavily.

"Vyzýváme je, aby respektovaly demokratické zásady a svobodu slova a tisku. Pokud novináři WikiLeaks porušili nějaký zákon, měli by se zodpovídat náležitou formou. Neměli by se stát oběťmi nezákonného zastrašování," uvádějí autoři petice.

Assange je ve vězení od minulého týdne

Londýnská policie Assange zatkla minulý týden. Zakladatel WikiLeaks stanul před soudem, který odmítl jeho žádost o propuštění na kauci a uvalil na něj vazbu do úterního slyšení. Assange u soudu řekl, že se vydání bude bránit. Definitivní rozhodnutí o vydání tak může padnout i za několik měsíců.

Mluvčí britského premiéra Steve Field v pondělí řekl, že ohrožena může být bezpečnost webových serverů sloužících bezprostředně britské veřejnosti, jako jsou stránky s informacemi pro daňové poplatníky nebo pro osoby pobírající sociální dávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám