Hlavní obsah

Prodej čteček elektronických knih letos stoupne na 6,6 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet prodaných čteček elektronických knih se má letos celosvětově zvýšit o 80 procent na 6,6 miliónu zařízení. V příštím roce by pak měl stoupnout na 11 miliónů. Odhaduje to analytická firma Gartner.

Foto: Novinky

Elektronická čtečka Amazon Kindle

Článek

"Trh čteček elektronických knih vyrostl dramaticky v posledních dvou letech. Byl přitom tažený zejména prodejem zařízení Kindle společnosti Amazon v Severní Americe. To je dominantní region, kde se letos podle našich předpovědí prodají čtyři milióny kusů," uvedl analytik Gartneru Hughes De La Vergne.

Severní Amerika má zůstat klíčovým trhem i po roce 2014, i když bude postupně ztrácet svou dominanci na úkor Evropy a Asie, které se stanou hlavními růstovými oblastmi.

Velký zájem lidí o čtečky letos kopíroval také letošní ročník největšího veletrhu zábavní a spotřební elektroniky IFA. Jedna z berlínských výstavních hal se dokonce proměnila v takzvanou elektronickou knihovnu (eLibrary). Návštěvníci si zde mohli prohlédnout a vyzkoušet elektronické čtečky a digitální knihy od malých regionálních prodejců i od velkých výrobců, jako je Sony nebo Amazon.

„Díky tomu mohou lidé vidět, jak široké možnosti tato revoluční obsahová platforma nabízí,“ objasnil při úvodním proslovu důvody otevření elektronické knihovny šéf veletrhu Jens Heithecker. [celá zpráva]

Počítačové tablety jsou největší konkurence

Největší hrozbou pro výrobce čteček, kterými jsou nyní Amazon, Barnes a Sony, jsou nastupující tablety reprezentované zařízeními iPad nebo Samsung Galaxy Tab. Ty nabízí širší využití, například sledování videí, prohlížení barevných elektronických magazínů nebo surfování na internetu.

Výrobci čteček by se podle analytiků Gartneru měli zaměřit na vášnivé čtenáře, kteří ocení jejich jednoduchou funkčnost. Budou ale zároveň muset snížit cenu pod úroveň lépe vybavených tabletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám