Hlavní obsah

iPad se naučil česky

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple vydala v noci z pondělí na úterý novou verzi operačního systému iOS 4.2 pro populární iPad. Díky němu komunikuje počítačový tablet s logem nakousnutého jablka plynně česky. Navíc se iPad naučil multitasking, tedy pracovat s několika úkoly (programy) najednou.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Apple iPad

Článek

Nainstalovat nový operační systém iOS 4.2 je velice jednoduché. Stačí připojit iPad k počítači, na kterém je nainstalovaná aplikace iTunes. Ta začne novou verzi systému stahovat a instalovat hned, jak rozezná počítačový tablet.

A co všechno novinka přináší? V první řadě kompletní počeštění všech nabídek a popisek v iPadu. Bezproblémově s novou verzí operačního systému zvládá tablet také zadávání českých znaků na virtuální klávesnici.

Multitasking není problém

Zlí jazykové iPadu dlouho vyčítali, že nepodporuje multitasking. To znamenalo, že nemohl mít najednou spuštěné ani dva programy. Nebylo tedy možné například telefonovat přes internet, nebo si dopisovat s kamarádem přes ICQ a současně psát e-mail, či prohlížet webové stránky – tedy až doposud.

iOS 4.2 již multitasking podporuje. Stisknutím navigačního tlačítka se již aplikace nezavírají, ale pouze schovávají na pozadí. Pokud chcete některou z nich opět aktivovat, stačí stejné tlačítko stisknout dvakrát rychle za sebou.

S tímto vylepšením se ale mění také ovládání iPadu. Posuvné tlačítko na boku přístroje, které až doposud sloužilo k uzamknutí otáčení displeje, nově zcela ztiší zvuk tabletu. Nabídka se zámkem displeje je nyní umístěna v menu otevřených aplikací (multitasking).

S vylepšeními se roztrhl pytel

Přidání češtiny a multitaskingu nejsou jediná vylepšení, která nový operační systém přináší. Mezi další patří podpora bezdrátového tisku (AirPrint), nebo například dálková správa a nalezení tabletu (Find My iPad).

Mezi inovace patří také funkce AirPlay. Díky ní se dokáže iPad bezdrátově spojit s Apple TV a přenášet “vzduchem“ video, hudbu, nebo fotky přímo do televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám