Hlavní obsah

Šéf portálu WikiLeaks se odvolal proti mezinárodnímu zatykači

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se prostřednictvím svého advokáta odvolal proti rozhodnutí švédského soudu vydat na něj mezinárodní zatykač. Švédská justice se tak rozhodla kvůli podezření, že tento kontroverzní Australan se ve Švédsku dopustil znásilnění, sexuálního obtěžování a nedovoleného nátlaku. Assange spáchání jakéhokoli sexuálního deliktu ve Švédsku popírá.

Foto: Profimedia.cz

Julian Assange

Článek

"Právě jsem podal odvolání v této věci," řekl médiím švédský advokát Björn Hurtig, který Assangeho zastupuje. Odvolání sice nemá odkladný účinek na platnost vydaného zatykače, urychlí však akci odvolacího soudu, který bude muset zatykač potvrdit nebo zrušit, uvedla agentura AFP.

Zatýkací rozkaz na Assangeho vydalo švédské státní zastupitelství ve čtvrtek kvůli podezření ze sexuálních deliktů. Na základě rozhodnutí soudu byl pak zatykač rozšířen na mezinárodní, protože se nepodařilo zařídit, aby se dostavil k výslechům. Assange je nyní mimo Švédsko a místo jeho pobytu není známo. Podle některých zdrojů se pohybuje mezi Švýcarskem a Británií.

Obviněný už dříve naznačoval, že za jeho obviněními ze sexuálních deliktů mohou stát americké služby; byl prý australskými tajnými službami před podobnou možností varován. "Teď už můžu v klidu pracovat snad jen na Islandu, na Kubě a ve Švýcarsku," řekl podle agentury DPA.

Obvinění plné zvratů

Vývoj Assangeho obvinění ve Švédsku je plný zvratů. V srpnu byl na něj vydán první zatykač za to, že údajně obtěžoval jednu ženu a další na jiném místě znásilnil. Vzápětí ale stockholmská prokuratura zatykač stáhla a obvinění označila za nepodložené. Po několika dnech uvedla, že žádné obvinění ze znásilnění neexistuje, ale Assange je prý vyšetřován kvůli obtěžování bez sexuálního kontextu.

Poté 23. srpna státní zastupitelství uvedlo, že Assange nebude ve věci vůbec vyslýchán, ale 1. září oznámilo, že bude nakonec přece jen vyšetřován pro podezření ze znásilnění. V polovině října pak švédské imigrační úřady odmítly Assangemu právo pobytu. Ten pak odjel hledat základnu pro svůj portál v jiných zemích.

Assangeho server letos zveřejnil statisíce tajných dokumentů o operacích v Afghánistánu a Iráku. Vysloužil si za to ostrou kritiku Pentagonu. Šlo o zhruba 400 000 hlášení o vojenských akcích amerických vojáků od ledna 2004 do konce roku 2009, které se vztahují zvláště k četným případům mučení, jehož se dopouštěly irácké síly, jakož i o "více než 300 případech mučení, které spáchaly koaliční síly".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám