Hlavní obsah

On-line hry: Hráč zbraní ohrožoval soupeře i pořadatele

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco minulý článek z prostředí hráčů počítačových her byl věnován z větší části české kvalifikaci na NHL Global Championship 2004, v dnešním souhrnu nejdůležitějších informací z progamingu dostanou prostor StarCraft: BroodWar, žebříček ČMSP ve hře Age of Mythology a samozřejmě novinky z domova i ze zahraničí.

Článek

Zprávy z domova

  • Na řeckou kvalifikaci turnaje Cyber X Gaming měl odcestovat i nový tým klanu nEophyte (ex-professionals). Od mladých nadějí české Counter-Strike scény asi nikdo žádný velký úspěch nečekal, ale nakonec je všechno jinak. Pod hlavičkou nEophyte se v Řecku představí renomovaný švédský klan xPerience, kterému vedení nEph zřejmě nabídlo za reprezentaci klanu podíl na nákladech na cestu.
  • Česká scéna ve hře Day of Defeat se minulý týden dočkala dalšího úspěšného turnaje, tentokrát jej pořádal herní server GameZone. Nejúspěšnější klan z turnajů minulých Dark Angels sice neměl cestičku k vítězství tak vymetenou, jak jsme byli zvyklí, ale přesto zvítězil v poměru 529:510 nad klanem Proud of Playing a zajistil si tak věcné ceny.
  • Ve druhém ČMSP WarCraft III turnaji pořádaném v PG herně Prodigy zvítězil opět hráč klanu nEophyte Giacomo, na druhém místě se umístil Lord.Chick z BTeamu, bronz bral SGC.Frido. Nejlepší český hráč Giacomo si tak z turnaje odnesl Nokii 3330 a dalších 40 bodů do žebříčku ČMSP, který bezpečně vede.

Zprávy ze světa

  • V americkém Los Angeles se konala jedna z kvalifikací na velký turnaj Cyber X Gaming, který je dotovaný celkovou částkou 600 000 dolarů. Po zápase play-off Counter-Strike turnaje nevydrželi porážku fanoušci jednoho domácího týmu a slovně a posléze i fyzicky napadli soupeře. Jejich fandové se ale "nenechali zahanbit" a jeden z nich si pro podporu svých argumentů dokonce donesl z auta pistoli, kterou ohrožoval protistranu i rozhodčí. Vše naštěstí vyřešil rychlý příjezd místní policie, ale s ohledem na bezpečnost dalších hráčů pořadatelé turnaj zrušili. Že by přenos násilí z monitoru do reálného života?
  • Národní tým Velké Británie byl vyloučen z WarCraft III turnaje Nations Cup, ve kterém jednotlivé země soupeří o to, kdo se stane největší pařanskou mocností. Přišlo se totiž na to, že jeden z hráčů je ve skutečnosti Švéd, kterému těsně unikla nominace do reprezentace švédské, a tak zkusil štěstí jinde.
  • Už v neděli se rozjede online turnaj Euro Championship ve hře StarCraft: BroodWar. Mezi vybranými zástupci evropských států jsou dva Češi (nEph.Destroyer, BaB[MG]) a také dva Slováci (nEph.Comon, Da)pitro[inor]). Uvidíme, jak si povedou ve skvělé konkurenci Švédů či Němců.

Představení hry: StarCraft BroodWar

Má cenu zabývat se pět let starou hrou? Bezpochyby, protože právě StarCraft přináší nejlepší vybalancovanost ze všech realtime strategií. Spolu s obří komunitou po celém světě a zejména v Koreji, Mekce všech hráčů strategií, má SC:BW pořád co nabídnout.

Pokud však někteří z vás o StarCraftech nikdy neslyšeli (anebo slyšeli a zapomněli), tady je stručný souhrn toho, o co ve hře jde. Tři rasy (Protossové, Terrani a Zergové) bojují o nadvládu nad světem a pochopitelně pouze jedna z nich může zvítězit. Každá z ras má své přednosti i nedostatky, ale po letech testování a patchování se dá nyní říci, že všechny rasy mají v duelech velmi podobnou šanci na vítězství a nestává se tak to, že by někdo pouze výběrem rasy významně zvýšil možnost výhry.

Začneme doma, neboť Terrani jsou ve hře bráni jako nástupci lidí a mají s nimi hodně společného. Hlavní výhoda Terranů je v obranné hře, protože ať už stavíte bunkry pro pěchotu nebo používáte Siege Tanky, vždy jste velmi dobře připraveni na příchod soupeře. Zejména na zemi je Terran díky obrovskému dostřelu Tanků král, ale ani počáteční kombinaci pěchoty s mediky nelze podceňovat. Asi je nutno dodat, že téměř každý začátečník hraje nejdříve Terrany, protože nemají žádnou výraznou nevýhodu a velmi dobře se hodí k počátečním "strategiím" založeným na kvalitní defenzívě.

Konkurencí pro Terrany jsou Protossové, jejichž veškeré jednotky jsou velmi silné (a taky patřičně náročné na suroviny). Protossové jsou velmi vyspělou civilizací s řadou "vychytávek", jako je například detektor neviditelných jednotek Observer, který je sám neviditelný. Všechny jednotky Protossů mají kromě života i štíty, které se samy postupem času dobíjejí (nebo je lze dobít baterií), a tak mají mnohem více HP než podobné jednotky u konkurence.

Poslední rasou jsou slizcí Zergové, kteří jako jediní budovy nestaví, ale mutují se přímo do nich. Největší výhodou Zergů je možnost velmi rychle nahradit své ztráty, protože všechny zergské jednotky se dělají z larev, které se rodí přímo v hlavní budově. Nepotřebujete tedy stavět X továren na jeden druh vojenských jednotek, bohatě postačí jedna. Dobrý zerg si tedy nedělá příliš velkou hlavu se ztracenými jednotkami a raději přemýšlí o větším množství těžebních základen (tzv. expanzí), které mu budou financovat stavbu jednotek nových.

Potřebný hardware: PC s procesorem min. 90 MHz, 16 MB RAM

Potřebný software: StarCraft + StarCraft BroodWar (cena cca 500 Kč), operační systém Windows 95 nebo 98

Tipy a triky:

  • Podobně jako u dalších strategií je základem úspěšné hry kvalitní průzkum. I když vás bude znalost soupeřovy taktiky stát pár jednotek, vyplatí se.
  • Ze začátku se snažte ovládnout jednu rasu a využít jejich předností - zergové kvantitu, protossové kvalitu, terrani obranu.
  • Pokud nebudete znát mapy, nevyhrajete. Musíte bezpodmínečně vědět, na kterých místech se váš soupeř může nacházet (a hned od začátku jej hledat) i kde můžete expandovat. (příp. ve které expanzi lze těžit minerály i plyn)
  • Existují tzv. standardní rozehry, které časem odkoukáte buď ze záznamů her (tzv. replayů) nebo od úspěšnějších protivníků. Téměř vždy má smysl rozjíždět přesně podle nich (počet těžařů, umístění budov).
  • Používejte zkratkové klávesy, ušetří vám spoustu času, který můžete věnovat přemýšlení nad co nejlepší strategií.

Žebříček ČMSP ve hře Age of Mythology

Minule jsme komentovali nejlepší české a slovenské hráče ve hře WarCraft III, tentokrát přišla řada na kvalitní hru od společnosti Microsoft - Age of Mythology. K té vyšel poměrně nedávno datadisk The Titans, který přidává ke třem stávajícím civilizacím čtvrtou (Atlantiďany) a všem civilizacím umožňuje postavit ultimátní jednotku. Dá se tak očekávat, že se AoM opět začne pořádně hrát a v žebříčku nastane rušno. Ale kdo je nejlepší k dnešnímu dni?

PořadíNickJménoPříjmeníBody
1.DratekFilipNechanský1120
2.AN77AdamNedvěd375
3.KOTYMartinKotas325
4.s8an111AntonínŠtětina116
5.AsHeNMarekZavřel101
6.FOEBANEPetrZachoval90
7.LopezPetrŠavel70
8.LITTLERomanPrynych52
9.Enemy9RomanKlimt35
10.LordMyranMiroslavŠmíd23

Celému žebříčku kraluje s obrovským náskokem Dratek z klanu nubleX, který vyhrál Finále MČR a skončil na skvělém 5.-8. místě na světovém turnaji World Cyber Games v Koreji. S odstupem více než sedmiset bodů následují dva hráči klanu nEophyte - AN77 a KOTY, kteří spolu soupeří o druhé místo na české scéně. Na místě čtvrtém je první ze zástupců klanu Xenogens v žebříčku - hráč s přezdívkou s8an111, ten získal za uplynulých 9 měsíců 116 bodů v žebříčku. Na pátém, sedmém a osmém místě v pořadí se nacházejí další hráči multiklanu nEophyte v pořadí AsHeN, Lopez a LITTLE.

Před Vánocemi se uskuteční velký turnaj v Age of Mythology s názvem Autocont 1vs1 a protože se do něj hodlá zapojit drtivá většina z těchto hráčů první desítky, určitě uvidíme pěkné souboje i změny v pořadí ČMSP.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: NecroRaisers si platí trenéra

Vážení čtenáři, v tomto pravidelném seriálu vám budu každý pátek přinášet informace ze světa profesionálního hraní počítačových her. Postupně byste se měli...

On-line hry: Hrají si a vydělávají

Minule jsme se věnovali 3D hře Counter-Strike, dnes je na řadě nejoblíbenější strategie dneška - WarCraft III. Dozvíte se základní informace o hře, tipy...

On-line hry: Nejlepší hráči letí do USA

V předchozím díle jsme probrali WarCraft III, dnes je hlavním tématem NHL 2004, konkrétně vyvrcholení české kvalifikace na Světový šampionát. A kteří dva čeští...

Výběr článků

Načítám