Hlavní obsah

Prodej počítačů stoupl o pětinu, táhnou především notebooky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodej nových počítačů v Česku vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o pětinu na 380 500 kusů. Uvedla to analytická firma Gartner.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce šly na odbyt notebooky, jejich prodej se zvýšil o více než 20 procent.

Článek

Odbyt táhly notebooky, které zaznamenaly růst o 22 procent na téměř 300 tisíc kusů. Prodej stolních PC stoupl o 11 procent na 80 600 počítačů. Zhruba 57 procent počítačů nakupovaly firmy. Jejich poptávka se zvýšila o 13 procent, nákupy domácností vzrostly o 29 procent.

"Český trh PC má za sebou silné 3. čtvrtletí, kdy rostl téměř o 20 procent a proti předchozímu čtvrtletí posílil o 57 procent. To ukazuje, že trh se zotavil z loňského poklesu," uvedla analytička Gartneru Annette Jumpová. Podle Jumpové podíl mobilních PC posílil o dva procentní body a tento trend by měl pokračovat i v dalších čtvrtletích.

Pozice lokálních značek se nadále propadala. Nejprodávanější byl Acer s odbytem 112 500 PC, což představuje meziroční růst o 16 procent. Druhý Hewlett-Packard rostl o 34 procent na 84 500 PC a třetí Asus zvýšil prodej o 16 procent na 68 700 počítačů. Podle Jumpové by mohly lokální značky zaznamenat růst prodeje stolních PC v souvislosti s očekávaným oživením poptávky malých a středních firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám