Hlavní obsah

Přes 70 procent firem bylo v posledních dvou letech okradeno o data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Téměř třem čtvrtinám tuzemských malých a středních firem někdo v posledních dvou letech ukradl důležitá nebo citlivá data. Údaje nejčastěji odcizí stávající nebo bývalí zaměstnanci. Vyplývá to z letošního průzkumu společností AutoCont a Commservis.

Foto: Profimedia.cz

Velmi dobrým zabezpečením se může pochlubit jen necelá pětina tuzemských podniků.

Článek

"Výzkum a testování firemních zabezpečení probíhaly více než rok ve 189 firmách a organizacích. V jeho průběhu jsme zjistili, že 73 procent firem se setkalo v posledních dvou letech s krádeží dat," uvedl jednatel Commservisu Tomáš Zdechovský.

Podle odborníků na bezpečnost informačních technologií je z části na vině ekonomická krize, která nutí firmy krátit výdaje na zabezpečení počítačů a internetových sítí. Firmy však díky úspoře několika tisíc korun přichází o své klíčové informace a zákazníky. "Škody za ztrátu databáze klientů nebo vymazání účetnictví jdou do miliónů," dodal bezpečnostní expert na IT AutoContu Milan Chromý.

Kvůli malému zabezpečení se podle expertů do sítí firem dostane i chytřejší středoškolák. Hesla typu "1234" nebo "hana" bývají překonána do deseti vteřin. O tom se nedávno přesvědčil i slovenský Národní bezpečnostní úřad, do jehož systému se opakovaně dostalo několik studentů.

"Data ve firmě nejčastěji zcizí současní nebo bývalý zaměstnanci. Nicméně v posledních měsících zaznamenávají firmy i nabourání počítačů zvenčí," doplnil Chromý.

Jen slabé nebo velmi slabé zabezpečení počítačové sítě má 45 procent tuzemských menších firem. Velmi dobrým zabezpečením se může pochlubit jen necelá pětina podniků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám