Hlavní obsah

Mobilní telefon bude umět odhalit pohlavní choroby

Právo, Novinky, pst, mcm

Pohlavní choroby jsou citlivé téma a nakažení se nezřídka stydí zajít včas k lékaři. V budoucnu by mělo stačit, že má člověk mobilní telefon s USB rozhraním. Britští vědci podle listu Guardian vyvíjejí zařízení s chytrým čipem, na které člověk nanese vzorek moči, zasune do mobilu a dozví se na čem je.

Foto: Profimedia.cz

Chlamydiemi se nemusíte infikovat jen při pohlavním styku, ale také vzduchem, prostřednictvím kapénkové nákazy.

Článek

Nejen ve Velké Británii znovu přibývají případy herpes a chlamydií. Proto, se rozhodlo vytvoření aplikace pro chytré telefony a speciálního USB modulu, s nímž si bude moci provést vyšetření sám a zcela anonymně.

Diagnóza založená na analýze moči nebo sliny bude podle autorů projektu hotová během několika minut.

Projekt se zaměřuje zejména na mládež

„Váš mobil se může stát vaším mobilním lékařem. Diagnostikuje, zda jste dostali jednu z pohlavně přenosných chorob jako je chlamydióza nebo kapavka. Řekne vám také, kam je třeba jít na léčení,“ uvedl Tariq Sadiq z University of London, který vývojové práce vede.

Projekt je zaměřen na technicky založenou mládež, která se stydí v případě zdravotních problémů tohoto druhu jít k lékaři.

Britský deník spekuluje, že mladí by ovšem nemuseli test nechávat až na dobu po pohlavním styku: trocha slin by už předem ukázala, zda mohou partnerovi po zdravotní stránce důvěřovat, nebo ne.

Do vývoje zařízení vložili investoři již čtyři milióny liber, tedy asi 114 miliónů Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám