Hlavní obsah

Nejvýkonnější superpočítač na světě má prý Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína má údajně nejrychlejší superpočítač na světě. Přístroj nese název Tianhe-1 (v české transkripci Tchien-che-1) a sestavilo jej Národní superpočítačové centrum ve městě Tchien-ťin na severu Číny. Nový superpočítač má výkon 2,507 petaflopu, což je ekvivalent 2,507 biliardy operací za sekundu. Prvenství dosud patřilo Spojeným státům a ty si věří, že prvenství získají zpět.

Foto: Novinky

Superpočítač

Článek

Zpráva se objevila na webech čínských výzkumných center, v pátek má ale být zveřejněn aktualizovaný žebříček nejrychlejších počítačů světa Top 500. Prvenstvím v tomto odvětví Čína podle agentury AP potvrzuje, že se z ní rychle stává klíčová základna vědy a techniky.

Pokud se informace potvrdí, bude superpočítač Tianhe-1 mnohem rychlejší, než je současná oficiální "jednička". Tou je superpočítač Cray XT5 Jaguar z laboratoří amerického ministerstva energetiky. Podle dosavadního žebříčku, který byl zveřejněn v červnu, měl tento superpočítač výkon 1,75 petaflopu.

"Tato nová rychlost dosažená v Číně znamená, že můžeme sesadit Spojené státy a držet nový světový rekord," řekl čínské televizi CCTV ředitel projektu Tianhe-1 Li Nan. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí P.J. Crowley ale zprávy o rychlém technologickém pokroku v Číně odmítá a tvrdí, že Američané prvenství získají zpět.

"Já bych to momentem Sputnik nenazval," řekl Crowley. Odkázal tak na první umělou družici na světě, kterou v roce 1957 vypustil na oběžnou dráhu tehdejší Sovětský svaz. Řada Američanů se tehdy začala obávat, že Spojené státy ztrácejí technologický náskok. "V tomto ohledu máme obrovské možnosti a já nepochybuji, že vědecká komunita té výzvy využije," podotkl Crowley.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám