Hlavní obsah

Největší riziko pro uživatele představují webové stránky s koncovkou .com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší riziko pro uživatele internetu představují domény s koncovkami .com, z nichž je závadných 31 procent webů. Nejbezpečnější jsou .travel a .edu s 0,05 procenta rizikových stránek. Vyplývá to z letošní zprávy antivirové firmy McAfee.

Foto: Novinky

Článek

Počet webů, které představují bezpečnostní hrozbu, se podle McAfee zvýšil z loňských 5,8 procenta na 6,2 procenta. Nejnebezpečnější národní koncovkou je doména Vietnamu, která se s podílem 29,4 procenta rizikových stránek posunula z loňského 39. místa na třetí místo hned za koncovky .com a .info. Následuje doména Kamerunu .cm, u které podvodníci spoléhají na překlep a záměnu s koncovkou .com.

Koncovka českých domén .cz zůstala v žebříčku rizikovosti na 54. místě s podílem 0,6 nebezpečných webů. Slovenské domény .sk představují riziko s 0,9 procenta, což je zařadilo na 42. místo proti loňskému 45. místu.

Největší zlepšení bezpečnosti zaznamenaly domény Singapuru .sg, které se v žebříčku posunuly z desátého na 81. místo. Registrační proces v doméně SG totiž nyní po zájemci vyžaduje předložení identifikačních dokumentů.

Vedle koncovek .travel a .edu jsou nejbezpečnější japonská národní doména .jp, katalánská .cat nebo irská .ie, které mají podíl rizikových webů okolo 0,1 procenta. McAfee vydala studii McAfee Mapping the Mal Web (Mapování škodlivého webu) již počtvrté. Vycházela ze sledování 27 miliónů webových stránek.

Jak se zdarma bránit proti hackerům a virům
Odborníci tvrdí, že na světě je počítačovým virem nebo jiným škodlivým programem nakažen každý třetí počítač, který je připojen k internetu. Snaha internetových podvodníků, kteří viry programují, je jasná – chtějí získat identitu a peníze majitele počítače. Bránit se jim přitom lze i úplně zadarmo.Podle bezpečnostních expertů za takto vysoké číslo infikovaných počítačů může především to, že lidé ve většině případů podceňují zabezpečení svého operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám