Hlavní obsah

Prodej osobních počítačů ve třetím čtvrtletí vzrostl o 10,5 procenta

San Francisco

Celosvětový prodej osobních počítačů ve třetím čtvrtletí rostl pomaleji, než se čekalo. Způsobily to hlavně nižší výdaje spotřebitelů ve Spojených státech.

Foto: Novinky

V prázdninových měsících se snížila poptávka zejména po levných netboocích.

Článek

Výzkumná společnost IDC v noci na čtvrtek uvedla, že dodávky počítačů na trhy se v období červenec až září zvýšily o 10,5 procenta na 89,3 miliónu kusů, prognózy však počítaly se zvýšením prodeje až o 13,5 procenta. Podle další průzkumné společnosti Gartner se prodej počítačů ve třetím čtvrtletí zvýšil o 7,6 procenta na 88,3 miliónu kusů. Gartner však čekal zvýšení až o 12,7 procenta.

Firmy i nadále utrácejí za nové počítače, které mění za zastaralé, poptávka spotřebitelů je však slabá, což se promítlo i do výdajů amerických spotřebitelů za školní pomůcky. Spotřebitelé navíc nechtěli utrácet za nové přístroje, protože čekali na novinku od firmy Apple, tablet iPad. Ani oživení v září nestačilo vyrovnat pokles z července a srpna.

"Červenec a srpen byly příšerné měsíce, každý s nákupy váhal," uvedl analytik IDC David Daoud. Slabší poptávku podle něj způsobil i psychologický faktor, protože Apple přišel s novým tabletem iPad a zájem lidí se tak obrátil na nový produkt na trhu. IPad snížil zájem hlavně o levné netbooky, jejichž prodej v uplynulých letech prudce rostl. Údaje o prodeji počítačů za třetí čtvrtletí nezahrnují čísla o prodeji iPadu či dalších tabletů.

Největší prodejci na trhu

Největším prodejcem zůstal Hewlett-Packard, zaznamenal však nejslabší výkon ve srovnání s ostatními prodejci. Jeho dodávky se meziročně téměř nezměnily, podíl HP na trhu se však snížil o téměř dva procentní body na 17,7 procenta.

Druhá příčka patří firmě Acer a třetí Dellu. Oběma firmám se sice prodej zvýšil, růst však byl pomalejší než růst celého trhu. Podíl Aceru na trhu tak klesl na 13 procent, u Dellu činil 12,5 procenta a téměř se nezměnil. Z dalších výrobců prodej firem Lenovo a Asustek prudce vzrostl o více než 30 procent, prodej Toshiby o téměř 15 procent.

Americká počítačová společnost Apple sice nepatří do šestky největších prodejců na světě, nicméně IDC upozornila, že firma zaznamenala silný výkon v USA. Prodej počítačů Apple ve Spojených státech stoupl o 24 procent a firma je zde podle počtu prodaných kusů třetím největším prodejcem za společnostmi HP a Dell. Celkově se prodej osobních počítačů v USA zvýšil o 3,8 procenta, IDC čekala zvýšení až o téměř 11 procent.

V posledních třech měsících letošního roku IDC očekává růst prodeje o 7,4 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám