Hlavní obsah

Klasickým videopůjčovnám v ČR odzvonilo, nahrazují je virtuální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasické videopůjčovny v ČR pomalu končí. V posledních několika letech jich byly na tuzemském trhu kvůli stahování filmů z internetu a levným DVD zavřeny už stovky a jejich počet se výrazně snížil i letos. Lidé totiž do klasických kamenných půjčoven filmů přestávají chodit a filmy si raději za poplatek stahují do svých počítačů z virtuálních videopůjčoven, kterých naopak přibývá.

Foto: Profimedia.cz

Klasickým videopůjčovnám zvoní umíráček.

Článek

Posledních pět videopůjčoven na konci letošního roku zavře společnost Divida, která jich původně provozovala 17. Firma chce nyní s pomocí nového investora všechny síly soustředit na virtuální videopůjčovnu Topfun.cz. Jednatel společnosti Divida Radek Přikryl řekl, že tržby kamenných videopůjčoven v posledních letech výrazně klesly a na celkovém obratu společnosti mají už jen minimální podíl.

"Do projektu Topfun nyní vstoupil nový investor a výsledkem našeho snažení by mělo být, že i ty největší filmové trháky z produkce hlavních amerických filmových studií našim uživatelům nabídneme on-line ve stejný čas, jako vyjdou na DVD," uvedl Přikryl. Virtuální videopůjčovna Topfun.cz byla podle něj nedávno převedena na společnost Topfun Media, kterou vlastní ostravská firma Trade and Technology.

Překryl odhadl, že ještě před dvěma až třemi roky bylo v Česku přes 1500 videopůjčoven. Nyní jich je v provozu poslední zhruba sto, které zatím tlaku levných DVD a internetu odolaly. Už loni přestaly fungovat například pražské videopůjčovny Planet DVD, jejichž tržby za předchozí tři roky klesly až o 80 procent.

Tempo zániku se zrychluje

Propad zájmu o klasické videopůjčovny potvrzují statistiky sdružení DVD Group.cz o prodeji DVD. Pavel Borowiec ze sdružení DVD Group.cz řekl, že zatímco ještě v roce 2005 měly videopůjčovny na celkovém tuzemském prodeji DVD podíl 25 procent, tak letos klesl pod hranici pěti procent. V předchozích dvou letech se prodej DVD do videopůjčoven snižoval o zhruba 40 procent ročně a letos se tempo jeho poklesu zvýšilo na 49 procent. Celkový prodej DVD přitom od ledna do července klesl o šest procent.

Naopak roste zájem o služby virtuálních videopůjčoven. Počet uživatelů internetové videopůjčovny Topfun, která působí i na Slovensku, se zvýšil z 29 000 na začátku letošního roku na zhruba 40 000. Další nárůst počtu uživatelů si provozovatelé virtuální videopůjčovny Topfun slibují od plánovaného zařazení novinek z produkce hlavních hollywoodských studií.

Zapůjčení jednoho filmu na 24 hodin přijde v internetové půjčovně Topfun na 45 korun, což je zhruba stejná cena jako v případě levných DVD prodávaných v novinových stáncích.

Videopůjčovny pomalu zacházejí na úbytě také ve Spojených státech. Za jejich zřejmě nevyhnutelný zánik může stejně jako v Česku technologický pokrok, zejména stále rozšířenější půjčování filmů přes internet. Smutný osud těchto provozoven v USA nedávno zdůraznil krach celonárodního řetězce Blockbuster.

Reklama

Výběr článků

Načítám