Hlavní obsah

Britská knihovna zpřístupnila část vzácných řeckých rukopisů na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská knihovna dává k dispozici víc než čtvrtinu z 1000 svých vzácných řeckých rukopisů zadarmo na internet. Ocení to podle ní hlavně historici, odborníci na biblická studia i studenti klasické řečtiny. Mezi dostupnými díly se ocitne například i rukopis Ezopových bajek objevený na hoře Athos roku 1844. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Na internetu byl se měl objevit i vzácný Sinajský kodex.

Článek

Kurátor knihovny Scot McKendrick řekl, že zpřístupněním části těchto vzácností se řecké rukopisy otevřou celému světu, a nebudou už jen pro ty, kdo kvůli nim byli ochotni cestovat do Londýna a strávit v tomto drahém městě dny a týdny studiem. "Budete je moci studovat u svého pracovního stolu tehdy, kdy budete chtít, a zdarma," řekl.

Ačkoli naskenovaných knih na internetu stále přibývá, staré texty se z archívů vynořují jen pomalu. Na rozdíl od děl současníků u nich sice odpadají starosti s autorskými právy, ale zato jsou mimořádně křehké a nedá se s nimi snadno manipulovat. Většinou se musí každá stránka pracně ofotografovat, což v případě manuskriptů z Britské knihovny znamená výdaj v přepočtu 29 korun za každou.

Britská knihovna se v poslední době snaží dát na web větší část svých sbírek - od novin z 19. století po klenoty, jakými jsou Lindisfarneské evangelium, skici Leonarda da Vinci nebo Sinajský kodex, což je nejstarší dochovaná ucelená kopie bible.

Zpřístupnění části řeckých rukopisů financuje nadace Stavrose Niarchose, která podporuje umělecké a kulturní aktivity vztahující se k Řecku. Další čtvrtina řecké sbírky Britské knihovny má být zpřístupněna roku 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám