Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší navigaci

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Navigačních přístrojů je v tuzemských obchodech jako máku. Zatímco nejlevnější modely umějí „pouze“ naplánovat trasu z bodu A do bodu B, pokročilejší dokážou včas odhalit dopravní nehodu a naplánovat objížďku. Některá zařízení navíc dovedou přehrávat videa i hudbu.

Foto: Profimedia.cz

Před koupí GPS navigace je nutné si ujasnit, jaký typ nám bude nejlépe vyhovovat.

Článek

Před koupí GPS navigace je nutné si ujasnit, jaký typ nám bude nejlépe vyhovovat. Vedle přenosných přístrojů, které se jednoduše se stojánkem díky přísavce přilepí na čelní sklo vozu, existují také vestavěné modely.

Vestavěné navigace mají řadu výhod. Zpravidla se ovládají pohodlně pomocí tlačítek na volantu, mají větší displeje a lepší příjem signálu, protože jejich anténa je vyvedena mimo kabinu vozu.

Daní za tyto přednosti je vysoká pořizovací cena, která je více než desetkrát vyšší ve srovnání s přenosnými navigacemi. Ty se dají pořídit za cenu od čtyř do 15 tisíc korun, zatímco za vestavěné přístroje zájemci zaplatí od 40 do 100 tisíc Kč.

Zabudované navigace jsou navíc velkým lákadlem pro zloděje, protože je v autě zpravidla není možné schovat. V tomto ohledu mají přenosná zařízení jasně navrch.

Turisté ocení podrobnější mapy

Speciálně pro turisty jsou určeny kompaktní navigační přístroje. Ty mají podrobně zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na polních a lesních cestách. U nejlevnějších modelů jsou však detailně zaznamenány pouze cesty jednoho státu.

Za podrobné mapy celé Evropy si zákazníci musí připlatit několik tisíc korun.

Pro cyklisty a motorkáře jsou určeny speciální outdoorové navigace, které odolají prachu i dešti. Díky speciální konstrukci jim navíc nevadí ani pád z větší výšky.

Rychlejší cesta bez čekání

Prakticky každá navigace už v dnešní době dokáže naplánovat trasu podle určitých kritérií jako nejkratší nebo nejrychlejší trasu či cestu po neplacených úsecích. Samozřejmostí je výpočet přibližné doby jízdy a přesné vzdálenosti.

Pokročilejší navigace ale navíc dokážou pomocí technologie RDSTMC přijímat informace o aktuální dopravní situaci. Díky tomu dokážou rozpoznat dopravní uzavírku nebo velkou kolonu a vymyslet co nejlepší objížďku.

Navigace s technologií RDSTMC tedy nemusí sloužit pouze k naplánování trasy do neznámých končin, ale i jako pomocník, který na známých cestách ušetří čas.

Navigon 70 Premium: poslechne na slovo

Nejnovější navigace od německé společnosti Navigon je zajímavé zařízení s označením 70 Premium. To je možné ovládat buď pomocí velkého dotykového displeje s úhlopříčkou pět palců, nebo díky hlasovým povelům, které se nahrají k jednotlivým funkcím nebo adresám.

Foto: Novinky

Navigon 70 Premium

Poté už stačí usednout do vozu a jednoduše říci „domů“. Navigace už bude sama vědět, jakou trasu má naplánovat. K dispozici jsou mapy celé Evropy, přičemž některé budovy a známá místa jsou ve velkých městech vykresleny v trojrozměrném režimu.

Po připojení speciální anténky, která je součástí základního balení, je přístroj schopen mapovat aktuální dopravní situaci pomocí technologie RDS-TMC. Navigon 70 Premium je navíc vybaven technologií bluetooth, díky níž dokáže zastat funkci bezdrátového handsfree pro mobilní telefon.

  • Klady: podpora hlasových příkazů a technologie RDS-TMC
  • Zápory: pro některé uživatele může být navigace již příliš rozměrná
  • Cena: 7500 Kč

Garmin GPSMAP 62st: navigace pro dobrodruhy

Nová navigace Garmin GPSMAP 62st je určena pro adrenalin milující dobrodruhy. Spadá totiž do kategorie outdoorových přístrojů, které jsou odolnější proti prachu, vodě i pádům. Určena je především pro pěší turistiku, cyklistiku a geocaching.

Foto: Novinky

Garmin GPSMAP 62st

Navigace se ovládá pomocí několika tlačítek, která jsou umístěna pod barevným displejem s úhlopříčkou 2,6 palce a rozlišením 160x240 obrazových bodů. Přístroj je díky externí anténě schopný přijímat GPS signál i za zhoršených podmínek.

Uvnitř zařízení je uložena mapa celého světa. Podrobně je zde v měřítku 1:100 000 zakresleno celkem 33 zemí Evropy, Česká republika dokonce ještě čtyřikrát podrobněji (měřítko 1:25 000). Zajímavá je také funkce elektronického kompasu.

  • Klady: extrémně odolné tělo, na baterii vydrží pracovat rekordních 20 hodin
  • Zápory: dotykový displej by Garminu slušel více
  • Cena: 11 000 Kč

Carminat TomTom: nejlevnější zabudovaná GPS

Firma TomTom je známa především jako výrobce přenosných navigací. Mimoto se ale také věnuje vestavěným GPS přístrojům. Jedním z nich je model Carminat, který je určen pro vozy Renault.

Foto: Novinky

Carminat TomTom

Zabudovaný přístroj je možné ovládat pomocí dotykového displeje s úhlopříčkou 5,8 palce. Zároveň ale také díky bezdrátovému dálkovému ovladači, který lze jednoduše připevnit na volant.

Podrobné pokrytí slibuje výrobce u České republiky, Estonska, Maďarska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska. Částečné pak u Bulharska, Lotyšska a Chorvatska.

  • Klady: nízká cena navigace proti konkurenčním vestavěným systémům
  • Zápory: vestavěná navigace láká zloděje
  • Cena: 13 700 Kč (navíc k ceně vozu)

Dynavix Nano Lite: má český rodokmen

Z českých luhů a hájů pochází společnost Dynavix, která vyrobila kompaktní navigaci Nano Lite. Ta se může pochlubit titulem nejtenčí navigace na světě.

I když svou cenou patří nová navigace Dynavix Nano Lite mezi levnější přístroje, nabízí mapy celé Evropy, které navíc zobrazují důležité kulturní a historické budovy ve trojrozměrném režimu.

Foto: Novinky

Dynavix Nano Lite

Navigace obsahuje mapy 43 států Evropy. Podle údajů výrobce navíc v České republice pokrývá přes 99 procent popisných čísel. Místo původních 450 tisíc adres by jich nyní měla obsahovat 2,3 miliónu.

Zajímavá je funkce chytrá trasa, která dokáže vypočítat ideální trasu s ohledem na den v týdnu a denní dobu. Toho je přístroj schopný díky statistickým datům, která výrobce zakomponoval do nového formátu map.

  • Klady: propracovaný multimediální přehrávač
  • Zápory: na baterii vydrží jen necelou hodinu
  • Cena: 4500 Kč

Co umějí nejnovější iPody od Applu

Foto: Novinky

Na přelomu září a října by se v České republice měly začít prodávat nové hudební přehrávače společnosti Apple. Právo je však již vyzkoušelo. Co přinášejí nového?

Nejmenší iPody z řady Shuffle mají ve své čtvrté generaci čtvercový design s klipsnou pro upevnění na zadní straně. Vrátily se k použití tlačítek, zůstala jim ale také možnost hlasového ovládání. K dostání budou s kapacitou 2 GB.

Foto: Novinky

iPod Shuffle

Razantnějších změn doznala pátá generace iPodu Nano. U ní naopak výrobce od tlačítek v zájmu miniaturizace upustil, namísto nich vybavil přehrávače multidotykovým displejem. Ten nabízí podobné uživatelské rozhraní jako ostatní dotykové přístroje Apple s typickými ikonkami.

Kromě přehrávání hudebních souborů umožňuje příjem FM rádia, prohlížení fotografií, a díky kompaktním rozměrům jej lze pohodlně připevnit k oděvu pomocí klipsny.

Foto: Novinky

iPod Nano

Obrazovkou lze pak jednoduchým pohybem dvou prstů libovolně rotovat podle toho, v jaké poloze se iPod Nano nachází. Na trhu se objeví s kapacitou 8 GB a 16 GB.

Technologicky největší skok zaznamenal iPod Touch. Po designové stránce se Applu podařilo přístroj oproti předchozí generaci ještě více ztenčit, ale přitom i zrychlit.

Foto: Novinky

iPod Touch

Srdcem zařízení je nový procesor Apple A4, který tiká také v poslední generaci iPhonů a který má být proti svému předchůdci až čtyřikrát výkonnější. Uživatelé ocení také nový displej Retina s rozlišením 960 na 640 pixelů, tedy opět prvek, kterým Apple zaujal u čtvrté generace mobilů od Applu.

Ceny nových iPodů pro tuzemský trh zatím nejsou známy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám