Hlavní obsah

Svět starých počítačů ukáže výstava v Muzeu Kroměřížska

– Kroměříž

Širokou kolekci starých počítačů, tiskáren, joysticků nebo myší nabídne zájemcům výstava s názvem Pravěk počítačů, kterou připravuje Muzeum Kroměřížska ve spolupráci se soukromým sběratelem. Dnes už naprosto zastaralých osmi a šestnáctibitových počítačů na ní bude k vidění přes stovku.

Foto: Profimedia.cz

Expozice nenabídne jen staré počítače či monitory, ale také vzácné časopisy počítačových spolků, počítačové časopisy nebo návody.

Článek

Podle ředitele muzea Jiřího Stránského si na své přijdou nejen ti, kteří s nimi kdysi pracovali, ale i mladá generace.

Počítače zahraničních výrobců i československé provenience pocházejí ze sbírky Bronislava Zaorala z Morkovic. Nejvíce vystavených bude z 80. let minulého století, nejmladší byly vyrobeny v roce 1994. "Je to ještě relativně nedávná minulost. Muzejníky zajímá to, co je spíš nad půl století, ale v počítačích a v elektronice vůbec to jde tak rychle dopředu, že už jsou to opravdu muzejní věci," řekl ve středu Stránský.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout počítače zahraničních značek jako Canon, Daewo, Philips, Sinclair, Sony nebo Macintosh. Čekají je ale i výrobky z bývalého Československa, například Consul, Didaktik, Maťo, IQ nebo školní mikropočítač PMI 80. Kromě Spojených států a zemí západní Evropy bude k vidění například i výpočetní technika z bývalého Sovětského svazu a Jugoslávie nebo z Polska.

Expozice nenabídne jen staré počítače či monitory, ale také vzácné časopisy počítačových spolků, počítačové časopisy nebo návody. Ke každému vystavenému počítači bude k dispozici technická dokumentace. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet i z nabídky "předpotopních" počítačových her.

Výstava v kroměřížské Galerii v podloubí na Velkém náměstí se otevře v pátek 1. října. Lidé si ji budou moci prohlédnout až do neděle 28. listopadu. Otevřena bude denně kromě pondělí od 09:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám