Hlavní obsah

Nokia opět odložila zahájení prodeje chytrého mobilu N8

Finská Nokia odložila o několik týdnů zahájení prodeje očekávaného chytrého mobilu N8. Ten má být podle analytiků prvním konkurentem přístroje iPhone od americké firmy Apple. Nokia oznámila odklad právě v den, kdy se její nový generální ředitel Stephen Elop ujal funkce. Akcie Nokie poté klesly o 1,7 procenta.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nokia N8

Článek

Analytici považují N8 od Nokie za její první špičkový model, který bude rivalem iPhonu od americké firmy Apple. První verze iPhonu přitom šla na trh před více než třemi lety. Úspěch modelu N8 se považuje za rozhodující pro ziskové marže Nokie.

„Jeden přístroj běžně nemá na vývoj Nokie výrazný dopad, v případě N8 má ale firma ve hře mnohem víc," uvedl analytik FIM Bank. „Nový odklad je další ranou pro již poskvrněnou pověst Nokie a může ohrozit i její ziskový cíl na třetí čtvrtletí," dodal.

Bude asi na přelomu září a října

Tiskový mluvčí firmy uvedl, že první telefony N8 odejdou z výroby na konci září. Dodávky spotřebitelům, kteří mají telefony zamluvené, se ale oddálí o pár týdnů. Na některých trzích zákazníci s objednávkou získají své přístroje již na konci tohoto měsíce, k většině spotřebitelů se však dostanou až příští měsíc.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nokia N8

Chytrý mobil N8, který je prvním přístrojem s novým softwarem Symbian a s fotoaparátem s rozlišením 12 megapixelů, měl původně jít na trh v červnu. V dubnu Nokia varovala, že inovace Symbianu potrvá déle, než předpokládala, a že nové telefony dorazí k zákazníkům na konci září. Slabá nabídka chytrých telefonů a potíže se softwarem se považují za hlavní důvod, proč firma vyměnila generálního ředitele.

Před týdnem Nokia představila další modely chytrých telefonů, které uvede ještě letos na předvánoční trh. Inovovaný model C6 a nový C7 mají stát kolem 300 eur a model E7 bude za 495 eur, uvedla firma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám