Hlavní obsah

Kybernetická válka by měla pro svět zničující následky, varoval expert OSN

Novinky, Miloslav Fišer

Hamadoun Touré, generální tajemník pro telekomunikace Organizace spojených národů (OSN) vyjádřil v rozhovoru pro server ZD Net obavy před dopady takzvané kybernetické války. Podle něj by boje na internetu měly pro naši populaci zdrcující následky.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí má příliš krátká hesla. Jejich prolomení trvá hackerovi jen pár minut.

Článek

„Kybernetická válka by byla horší než tsunami,“ řekl Touré s tím, že by mohla ochromit dopravu, zdravotnictví, obchody a prakticky všechno, co je s internetem jakkoliv spjato.

Zhroucení internetu by podle něj znamenalo totální kolaps, který nemůžeme srovnávat s ničím, co doposud lidstvo zažilo. „Běžný život by se zcela zastavil,“ vyjádřil své obavy generální tajemník pro telekomunikace OSN.

Internet musíme vnímat jako velmi nebezpečné bojiště.
Hamadoun Touré, generální tajemník pro telekomunikace OSN

„Na internet se musíme dívat z nového úhlu. Musíme ho začít chápat jako velmi nebezpečné bojiště,“ dodal Touré.

Jediný způsob, jak se před kybernetickou válkou chránit je podle Tourého sepsání mírové smlouvy. „OSN má povinnost zabezpečit, aby žádná kybernetická válka vůbec nemohla začít. Velmoci se musí semknout a vytvořit něco jako smlouvu o bezpečnosti na internetu,“ vysvětlil.

V bezpečí není prakticky nikdo

Paradoxem podle něj je, že nejvíce může kybernetická válka ohrozit země, které se cítí nezranitelné. Především tedy západní mocnosti a rychle se rozvíjející země, jako je Čína.

„Po internetových útocích na Estonsko a Gruzii je zřejmé, jak moc je naše společnost křehká,“ varoval generální tajemník pro telekomunikace OSN. „Je teď jen otázkou, co s tím uděláme,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám