Hlavní obsah

Co dělat po povodních se zaplaveným počítačem nebo televizorem

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při povodních v severních Čechách poničila voda majetek mnoha lidí, mimo jiné i elektroniku. Všechno ale nemusí být ztraceno, zachránit lze vyplavené počítače, notebooky, některé typy tiskáren, klávesnice, myši, monitory, televize, hi-fi věže, fotoaparáty a mobilní telefony. Šance na jejich zprovoznění je padesát na padesát.

Článek

Při styku s vodou dochází u techniky nejčastěji pouze k povrchové oxidaci a zanesení vodivými nečistotami. Tím ale elektronika není zpravidla ještě zničena.

Dílo zkázy je dokonáno až ve chvíli, kdy se nevyčištěný předmět zapne, byť by byl předtím vysušen. S největší pravděpodobností totiž dojde kvůli nečistotám ke zkratu. Oprava zkratovaného zařízení je složitá a často nákladnější než pořízení nového výrobku.

Při záchraně techniky je důležitá rychlost  

Vyčistit elektroniku je možné i bez speciálních přístrojů svépomocí. Je k tomu ale nutné rozebrat celé zařízení, což vyžaduje odbornější znalosti. Méně zkušený uživatel může napáchat více problémů než užitku a v krajních případech dokonce celý přístroj nenávratně zničí.

Proto je vhodné v některých případech přenechat čištění odbornému servisu. V obou případech je ale nejdůležitější rychlost. Každý den, kdy se odkládá vyčištění přístroje, hrozí koroze jednotlivých součástek.

Kvůli tomu se cena opravy může vyšplhat až do závratných částek. Techniku je proto vhodné co nejdříve po promočení odpojit od napájení, tj. nejrůznějších zdrojů, napájecích kabelů a baterií.

Čištění krok za krokem  

Přístroj je nejprve nutné rozebrat. Pak důkladně omýt plošné spoje a kontakty čisticím roztokem. Vhodné je k tomu použít destilovanou vodu nebo izopropanolový sprej, který zbaví povrch nečistot a mastnoty. Tento přípravek je běžně dostupný v drogériích zhruba za 100 Kč.

Když jsou jednotlivé díly čisté, je nutné zbavit přístroj vlhkosti horkým vzduchem. Jeho teplota však nesmí být příliš vysoká, aby nespálila jednotlivé kontakty. Poté je nutné zbavit plošné spoje oxidace. K tomu poslouží sklotextilová tužka, která se prodává ve specializovaných počítačových obchodech za necelých 100 korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Sklotextilová tužka

Celý tento postup by měl být pro bezproblémový chod zařízení důkladně zopakován alespoň dvakrát. Nakonec je nutné plošné spoje ošetřit ochranným lakem a otestovat funkčnost celého systému.

Nikdo bohužel nedokáže dopředu zaručit, že bude přístroj opět fungovat, respektive jak dlouho bude fungovat, aniž by se musely měnit nějaké hardwarové komponenty.

Po záplavách pomoc zdarma

Lidem ze zaplavených oblastí nabídla zdarma vyčištění elektroniky firma Mironet. Podobnou akci udělala již při záplavách v roce 2002.

„V roce 2002 se nám podařilo zachránit 138 počítačů s monitory za 2,5 miliónu korun a máme schopné techniky s letitými zkušenostmi se záchranou politých notebooků, fotoaparátů nebo mobilních telefonů,“ řekl Novinkám generální ředitel Mironetu Robert Novotný.

„Celkově může čištění trvat i několik dní. Nejčastěji dokážeme zachránit přístroje, které nemají pohyblivé části, jako jsou notebooky nebo počítače. U nich máme úspěšnost 70 až 80 procent,“ dodal.

Lidé postižení povodní se pro vyčištění techniky mohou obrátit na telefonní linku 603 804 404.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám