Hlavní obsah

Počítačový gigant Intel slíbil, že přestane proti konkurenci používat nekalé praktiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový výrobce čipů Intel odsouhlasil, že přestane vůči rivalům používat praktiky, které porušují pravidla férové hospodářské soutěže. Uvedla to ve středu americká Federální obchodní komise (FTC). Podnik tak urovná kauzu o zneužití své dominantní pozice na trhu, i když jakékoli pochybení popřel.

Článek

Z produkce Intelu pochází 80 procent mikroprocesorů ve světě. Podnik proto musel kývnout také na to, že výrobcům návazných produktů, například grafických čipů, do šesti let zajistí i přístup do svých centrálních procesních jednotek.

Dohoda s FTC zakazuje Intelu odvetná opatření vůči výrobcům počítačů, pokud budou odebírat zboží od konkurenčních dodavatelů procesorů. Podle jednoho z ředitelů FTC bude mít tato zásadní dohoda na posílení konkurence v oboru markantní vliv.

Intel má jiný názor. Jeho lidé podotkli, že nevěří, že by odsouhlasené změny měly nějaký dopad na podnikové finanční výsledky. "Vyrovnání nám pomůže ukončit tento nákladný a matoucí spor s FTC," dodal v tiskové zprávě Doug Melamed, jeden z viceprezidentů společnosti.

Intel čelí podobným obviněním již řadu let

Spory kvůli zneužívání monopolu vede největší výrobce počítačových čipů na světě již léta. Například na loni v listopadu se Intel dohodnul s konkurenční společností Advanced Micro Devices (AMD) na zaplacení odškodného ve výši 1,25 miliardy dolarů, tedy více než 21 miliard korun, jako vyrovnání všech patentových sporů. Kvůli nim se Intel zodpovídal i před Evropskou komisí.

Firma měla konkurenční společnost AMD údajně poškozovat podle komise tím, že výrobcům počítačů nabízela slevy za to, když nebudou jejich procesory montovat do svých počítačových sestav. To narušilo konkurenci na trhu omezením volby místních výrobců počítačů při výběru obchodních partnerů.

Za zneužívání monopolu udělila pokutu Intelu v roce 2008 také Korejská komise pro poctivý obchod (KTFC). Podle rozhodnutí, kterému předcházelo tříleté vyšetřování, nakonec firma musela zaplatit 26 miliónů dolarů, tedy přibližně 410 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám