Hlavní obsah

iPady a iPhony mají slabinu a hackeři je můžou ovládnout, tvrdí experti

Slabina objevená v softwaru, který běží v počítačových tabletech iPad a mobilech iPhone od americké firmy Apple, dává hackerům možnost přístroje uživatelů ovládnout. Uvedly to v noci na středu tři firmy, které se zabývají bezpečností počítačové techniky a jejím zajištěním.

Článek

Defekt se týká operačního systému iOS pro mobilní zařízení, který pracuje i v přehrávači iPod touch. Podle společnosti Symantec může chyba hackerům dovolit, aby nad přístroji převzali plnou kontrolu. Uvedly to i soukromé firmy Lookout a Vupen. Tisková mluvčí Apple Natalie Harrisonová dodala, že podnik o této zprávě ví a situaci prověřuje.

V mobilních přístrojích identifikovali experti na jejich zabezpečení v posledních týdnech několik softwarových slabin. Na odborné konferenci minulý týden například jmenovali několik defektů v operačním systému od Googlu pro mobily a tablety.

Přenosná technika je na útoky čím dál méně připravena, protože její software v posledních letech prošel výrazným vývojem a je nesrovnatelně komplikovanější. Z přístrojů na telefonování a posílání textových zpráv se stala zařízení se schopnostmi osobních počítačů.

Hackeři můžou ovládnout telefon či tablet, pokud jejich uživatel vstoupí na internetovou stránku osazenou nebezpečným dokumentem ve formátu PDF. Technologický ředitel firmy Lookout Kevin Mahaffey neví o žádném případu, kdy by hackeři napadli mobil či tablet od Apple a ovládli ho. Dodal ale, že Apple bude muset nabídnout uživatelům na objevený defekt řešení, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám