Hlavní obsah

USA lze odříznout od internetu za 100 miliónů dolarů, tvrdí expert

Novinky, pst

Stačí sto miliónů dolarů, dva roky a tisícičlenná počítačová guerrila, aby přichystala Spojeným státům internetový Armagedon. Tvrdí to alespoň Charlie Miller, bývalý specialista amerického Národního úřadu pro bezpečnost (NSA) na počítačovou špionáž. Miller scénář vypracoval podle serveru Wired.com pro Centrum pro spolupráci na kybernetické bezpečnosti v Estonsku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V roli fiktivního severokorejského agenta Miller předvedl, jak by dokázal vážně poškodit Spojené státy s náklady, které představují jen zlomek prostředků vynakládaných na zajištění citlivých systémů.

Tisícičlenné "kybervojsko" by zahrnovalo široké spektrum počítačově zdatných lidí od zkušených hackerů po tuctové operátory. Ti by během dvou let měli být schopní proniknout do všech důležitých systémů a ovládnout je nebo získat schopnost je na povel zničit či zablokovat. Jejich terčem by byly všechny dostupné sítě od bankovních kanálů, přes komunikační linky po rozvody elektřiny.

Miller ovšem zároveň zdůrazňuje, že dát dohromady takový podnik není maličkost a je jen několik států, které by toho byly schopné. A tyto státy většinou mají hodně důvodů, proč něco takové USA neprovádět, protože jsou s velmocí provázány spojenectvím nebo ekonomickými kanály a zhroucení internetu by poškodilo i je samotné.

Stopy vedly do Severní Koreje nebo Ruska

Navíc podle Millera Spojené státy disponují širokou komunitou odborníků, kteří by dokázali po takovém Armagedonu internet znovu „pozvednout z popela“.

V minulosti se již objevilo několik menších útoků, jejichž terčem se staly především Spojené státy a jejichž stopy vedly právě do Severní Koreje. Na ruské kyberútoky si také stěžovaly i pobaltské republiky. Některé průniky do databází byly spojovány i s aktivitami sílící Číny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám