Hlavní obsah

Uživatele serveru Aukro ohrožují podvodné phishingové e-maily

Novinky, Miloslav Fišer
Aktualizováno

Česká nákupní galerie Aukro.cz varovala před podvodnými e-maily, které obdrželi někteří uživatelé. Phishingová zpráva vyzývá k obnově registračních údajů, přitom ale uživatele dovede na falešnou internetovou stránku. Cílem hackerů je vylákat z lidí co nejvíce informací a získat přístup k jejich účtům. Novinkám to potvrdila mluvčí Aukra Lenka Hanušová.

Foto: mif, Novinky

Podvodná internetová stránka

Článek

Podvodný e-mail je označen podpisem “Tým Aukro.cz“. Text zprávy je navíc sepsán česky bez pravopisných chyb, díky čemuž může působit důvěryhodně.

Většina podvodných e-mailů byla totiž až doposud sepsána v angličtině a poté jen strojově přeložena do češtiny. Odhalit nekalé záměry odesílatele na první pohled tak nebyl zpravidla problém.

Na tyto výzvy by v žádném případě podle doporučení Aukra lidé neměli reagovat. „Systém Aukro.cz ani naši administrátoři nikdy nepožadují přihlášení do systému za účelem obnovení registračních údajů, ani zaslání hesel e-mailem, případně jiným způsobem,“ uvedla Hanušová. 

Text podvodného e-mailu
Vazena uzivatelko, Vazeny uzivateliZ duvodu pravidelne bezpecnostni aktualizace prosim provedte prihlaseni pro obnovení vasich registracnich udaju na adrese : http://aukro.1gb.ua/enter_login/index.html.DekujemeTym Aukro.cz

Pokud jste se na podvodnou stránku (zmiňována výše) přihlásili, doporučuje mluvčí Aukra změnit své heslo. V případě, že používáte podobné přístupové údaje i na jiné servery, je vhodné je také změnit.

„Nechali jsme podvodnou stránku s pomocí ukrajinských kolegů zablokovat jen pár hodin poté, co jsme na ní byli upozorněni. Nyní tedy žádné nebezpečí uživatelům nehrozí,“ řekla Novinkám Hanušová.

Phishing není v Česku tabu

Podobné problémy s hackery a phishingem nejsou v České republice ničím výjimečným.

Jak se zdarma bránit proti hackerům a virům

Odborníci tvrdí, že na světě je počítačovým virem nebo jiným škodlivým programem nakažen každý třetí počítač, který je připojen k internetu.

Podle bezpečnostních expertů za takto vysoké číslo infikovaných počítačů může především to, že lidé ve většině případů podceňují zabezpečení svého operačního systému.

Snaha internetových podvodníků, kteří viry programují, je jasná – chtějí získat identitu a peníze majitele počítače. Bránit se jim přitom lze i úplně zadarmo. [celá zpráva]

Například v roce 2008 se s podobnými problémy, ale v daleko masovějším měřítku, potýkala také Česká spořitelna. Útočníci se snažili vylákat z jejích klientů přihlašovací údaje, pomocí kterých by se dostali k jejich účtům. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám