Hlavní obsah

Potíže iPhonu 4 by podle odhadu mohly Apple stát až 900 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Potíže provázející novou verzi populárního telefonu iPhone od společnosti Apple by výrobce mohly přijít až na 900 miliónů dolarů (asi 18 miliard korun). Uvedl to ve středu americký časopis Information Week, podle kterého by firma až tuto částku mohla zaplatit za nápravu problémů přístroje, jenž podle všeho má vadnou anténu.

Článek

Časopis citoval analytika Mikea Abramskyho ze společnosti RBC Capital Markets, podle něhož by Apple mohlo na 900 miliónů přijít úplné stažení problémových výrobků iPhone 4. Za jejich opravy by pak firma zaplatila výrazně méně, a to 300 miliónů dolarů (kolem šesti miliard korun). Nejlevnější by prý bylo řešit problém pomocí speciálních gumových "bočnic", které potíže s příjmem signálu zmírňují. Přišly by na 45 miliónů dolarů (asi 904 miliónů korun).

Investory by ale podle Abramskyho neměl znepokojovat ani nejčernější scénář. Apple má dostatečně velké finanční rezervy pro to, aby se s takovou situací vypořádal. Analytik společnosti Kaufman Bros. Shaw Wu nicméně v úterý uvedl, že problémový telefon by mohl mít dopad na zisky firmy.

Foto: Reuters

iPhone 4

Apple za první tři dny od uvedení na trh, jež připadlo na 29. červen, prodal přibližně 1,7 miliónu přístrojů iPhone 4. Někteří uživatelé si záhy začali stěžovat, že přístroj v určitých situacích ztrácí signál. Apple tvrdil, že je to jen softwarová záležitost, kterou půjde odstranit.

Vlivný americký časopis Consumer Reports ale nechal udělat testy, podle nichž je prý zřejmé, že přístroj je osazen nevhodnou anténou. Zpochybnil i tvrzení firmy, která dosavadní kritiku, že přístroj ztrácí signál, sváděla na softwarovou chybu. V USA už kvůli závadám padlo i několik žalob na Apple a akcie firmy v úterý výrazně klesly.

Co umí iPhone 4
Nejnovější iPhone je vybaven 3,5palcovým displejem s rozlišením 940x640 obrazových bodů. To je čtyřikrát více než u verze 3GS. Konkurence telefon s vyšším rozlišením v současnosti nevyrábí. Obrázky, videa i texty jsou na displeji až neuvěřitelně ostré a realistické. „Displej iPhonu 4 může směle konkurovat i jemnosti tištěných novin,“ vychvaloval Jobs na konferenci novinku.Vylepšení se dočkala i kamera na zadní straně přístroje. Má rozlišení pět megapixelů, automatické ostření, pětinásobný digitální zoom a vestavěný LED blesk, který může být při horších světelných podmínkách během nahrávání videa nepřetržitě zapnutý. Nově je umístěn také druhý fotoaparát na přední straně, který slouží pro videohovory. Ani jedna z předchozích verzí iPhonu jej neměla.iPhone 4 je vybaven novým procesorem A4, který je taktován na jeden gigahertz. Díky němu patří novinka k tomu nejvýkonnějšímu, co je možné v současnosti koupit. I přes vysoký výkon ale telefon vydrží pracovat na baterii poměrně dlouho. Nepřetržitě telefonovat jím bude možné sedm hodin.Přehrávat video zvládne bez elektrické zásuvky 10 hodin. Stejně dlouho dovolí přístroj brouzdat na internetu přes WiFi. Poslouchat nonstop hudbu je možné téměř dva dny. V pohotovostním stavu přístroj vydrží podle Applu 300 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Apple se valí hromadná žaloba kvůli iPhonu

Soudní stížnosti uživatelů mobilního telefonu iPhone, podle nichž jeho americký výrobce Apple a operátor AT&T zneužili monopolního postavení na trhu, se budou...

Výběr článků

Načítám