Hlavní obsah

MP3 skladby slaví 15. narozeniny

– Berlín

Název technologie mp3 pro kompresi zvukových dat slaví ve středu 15. narozeniny. Vytvořili ho vědci z německého institutu Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS v pátek 14. července 1995. Podle informací na internetu se toho dne rozhodli, že budou pro novou technologii kódující audio používat ".mp3" jako koncovku souborů. Samotné datum má mezi událostmi i kalendář Britanniky.

Článek

Koncovka .mp3 vzešla z jednomyslného výsledku interního hlasování na institutu a vytěsnila předtím používanou koncovku .bit. Zprávu o vítězství tehdy rozeslal kolegům jednoduchým e-mailem Jürgen Zöller. MP3 se brzy na to stalo obecně používanou zkratkou pro standard "MPEG Audio Layer 3”. Označení se dá považovat za završení let výzkumu v týmu čtyř desítek lidí.

Mezinárodní standardizace formátu v roce 1992 mu zajistila světovou kompatibilitu. Díky tomu technologie garantuje, že miliardy souborů si budou moci přehrávat i další generace audiofilů.

Soubory v tomto formátu se ve velkém stahují na internetu, což se v případě nelegálně šířených kopií nelíbí nahrávacím společnostem. A již dekádu klesá prodej hudby na klasických nosičích. V současnosti je podle odhadu nahrávacích firem až 95 procent digitální hudby ilegálních.

MP3 stále na trůnu

Fraunhofer IIS začal pracovat na kódování audia v roce 1987 a spolu s vědci z Univerzity Bedřicha Alexandra v Erlangenu-Norimberku nakonec dali dohromady velmi výkonný algoritmus, jehož standard dostal označení ISO-MPEG Audio Layer-3.

Ještě v roce 1992 považovalo odvětví tuto technologii za příliš složitou na praktické využití. Přesto se nakonec osvědčila a jiná metoda zatím nesesadila MP3 z trůnu. MP3 tak zůstává standardem pro digitální zvukové nahrávky v počítačích a na internetu.

Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS vznikl v roce 1985 a sídlí v německém Erlangenu. Fraunhofer IIS vyvíjí mikroelektronické systémy a zařízení spolu s patřičnými integrovanými obvody a softwarem, uvádějí jeho stránky. Pracoviště má také v Norimberku, Fürthu, Drážďanech a Ilmenau.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové MP3 přehrávače budou vypadat jako lego

Společnost Homade vyrobila novou kolekci MP3 přehrávačů, které jsou na první pohled takřka k nerozeznání od kostek z populární dětské stavebnice lego. Sám...

Výběr článků

Načítám