Hlavní obsah

Ceny LCD televizí na internetu klesly za rok téměř o čtvrtinu

Praha

Ceny LCD televizorů prodávaných v tuzemských internetových obchodech klesly za rok o 23 procent, plazmové přístroje zlevnily o 16,5 procenta. Naopak podražily počítače a oblečení. Vyplývá to ze statistiky srovnávače cen Heureka.cz.

Foto: Philips, Novinky

LCD monitor Philips

Článek

LCD televizi je možné nyní pořídit za 14 200 korun, tedy o 4000 levněji, než před rokem. Zlevnily také MP3 přehrávače, sluchátka, digitální fotoaparáty nebo lednice.

Podle společnosti Karsa Technologies poklesly ve druhém čtvrtletí průměrné ceny vybraných komodit na nejnižší hodnotu za uplynulé dva roky. Například průměrná cena digitálních fotoaparátů klesla za dva roky téměř o desetinu. Cena mobilních telefonů se snížila dokonce o 11 procent.

"Na poklesu cen v internetových obchodech je patrné, že se světová ekonomická situace ustálila. Provozovatelé e-shopů si mohli dovolit snížit ceny díky klesajícímu kurzu eura," uvedl Michal Ježek z Karsa Technologies. Zlevnění v květnu a červnu podle něj může souviset s letními výprodeji.

Ceny notebooků se zvyšují

Průměrná cena notebooků se podle Heureky za rok zvýšila o osm procent na 15 340 korun. Jen ve druhém letošním čtvrtletí podražily podle Karsy o více než tisícikorunu, což je dáno posilováním dolaru vůči koruně. "Tuzemské internetové obchody se snaží zdražení vykompenzovat speciálními akcemi či dárky k zakoupenému notebooku. Cena snížená o hodnotu dárku se tak může v některých případech dostat dokonce i níže, než původně byla," uvedl ředitel Czech Computer Josef Matějka.

Růst cen oblečení podle Tomáše Hodbodě z Heureky nesouvisí se zdražováním, ale s faktem, že na internet zamířilo více prodejců se značkovým oblečením.

Celkem Češi v roce 2009 podle odhadů Asociace pro elektronickou komerci (APEK) mohli utratit v internetových obchodech rekordních 26 až 27 miliard korun, za rok 2008 odborníci očekávali tržby 22 miliard Kč. Letos čekají další růst.

Reklama

Výběr článků

Načítám