Hlavní obsah

Letem světem internetem (17. díl) - Máte rádi komiksy?

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet literární server, magazín pro astronomy a web plný komiksů.

Článek

Epika

Literární server Epika je projekt, který má především za cíl věcně a účinně podporovat "elektronickou-literaturu" a tedy i její autory. Na zmíněném webu je dnes k dispozici okolo tisícovky různých autorských literární děl, které jsou seřazeny podle druhu a obsahu. Vybírat si můžete například mezi básněmi, povídkami, texty písní, fejetony nebo bajkami, přičemž výběr lze specifikovat tím, zda se mají hledat texty o lásce, štěstí, smutku, smrti, přírodě, erotice apod. 

Kromě toho na webu šestkrát do roka probíhá autorská literární soutěž Pohár měsíce. Princip je takový, že se vyhlásí zadání, měsíc mají autoři čas na vložení svých prací a měsíc trvá jejich vyhodnocení. Poté proběhne vyhlášení výsledků a nového zadání.

Web Epika se vyklubal z původně osobních stránek Jana Medka, který na svém webu uveřejňoval vlastní poezii. Autor před nedávnem dokonce na dnes již komunitním serveru založil Nezávislé sdružení autorů čítající v současné době již téměř dvacet členů. Sdružení by chtělo v průběhu první poloviny příštího roku vydat CD a tím finančně zajistit svůj vlastní chod. Ze zisku by měla být také hrazena autorská literární soutěž Slunce, setkání členů sdružení a pokud zbudou peníze, měly by se použít na vydání knihy někoho z členů sdružení.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (9/10)

Psali jste někdy básně? Hlasujte v anketě pod článkem.

Instantní astronomické noviny

Podobně jako vysoké školy, zdravotnictví nebo kultura, ani hvězdárny nejsou zrovna nejlukrativnější byznys. Takže pokud chtějí astronomové sehnat peníze na papírový časopis, musí se ohánět a dát tomu vše. Výsledek nakonec ale stejně bývá nejistý. Jenže ještě je tu naštěstí internet. A protože právě astronomové, podobně jako akademická obec, měli k internetu přístup dříve než laická veřejnost, vznikly již v roce 1997 Instantní astronomické noviny (IAN), ve kterých najdete čerstvé informace z astronomie a oborů majících vztah k astronomii (zejména z kosmonautiky, fyziky apod.).

Noviny vycházejí vždy v pondělí a průběžně jsou doplňované během týdne. Vyloučena však nejsou ani mimořádná čísla či doplňky při mimořádných událostech. A právě během velmi mimořádné a zajímavé situace, kterou bylo zatmění Slunce v roce 1999, se stránky dokonce dostaly do společnosti nejnavštěvovanějších webů v České republice. 

"Snažíme se citovat přímo konkrétní vědecké týmy nebo velké publikující instituce (jako je NASA, ESA a pod.), ale často také čerpáme z podobných e-zinů vycházejících ve světě. Jedná se buď o digitální přílohy velkých světových papírových magazínů pro astronomy nebo o vytipované internetové portály, kde máme léty prověřenou jistotu rámcově přesných informací," odpovídá šéfredaktor IAN Rudolf Novák na otázku, odkud autoři periodika čerpají informace.

Autoři IAN by však rádi svůj web v budoucnu otevřeli co nejvíce světu do té míry, že by existovaly přílohy připravované jedním nebo více nadšenci.

TIP!

Skutečně zajímavým tipem je sekce Rádio, ve které naleznete zvukové záznamy několika desítek zajímavých přednášek. Nesmíte však být překvapeni velikosti souborů nabízených ke stažení. Kupříkladu záznam setkání s Vladimírem Remkem a jeho hosty v den 25. výročí Remkova návratu na Zem má velikost 100 MB.

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (8/10)

Komiks.cz

V minulých týdnech jste se mohli dočíst o webech věnovaných kresleným seriálům Simpsonovi a Smolíkovi. Dnes se podíváme na web, kde si kreslených hrdinů užijete vrchovatě.

Web Komiks.cz vznikl přesně před třemi lety jako reakce na tehdejší tuzemskou komiksovou bídu. V současnosti na zmíněném webu najdete zprávy o aktuálním děni v domácím i světovém komiksu, katalog postupně zpracovávající všechny důležité komiksy, galerii komiksových obrázků, seriálů i stripů, soutěže o knihy, rozhovory, reportáže, teorii kreslení apod. 

Největší zájem návštěvníků, jejichž věkový průměr se pohybuje mezi 15 - 25 lety, je o recenze novinek i časem prověřených klasik.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (7/10

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Anketa

Psali jste někdy básně?
ano a stále je píši
33,3 %
ano, dříve jsem se o to pokoušel
35,5 %
ne, nikdy
31,2 %
Celkem hlasovalo 186 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám