Hlavní obsah

V rozšíření rychlého internetu zaostává ČR za průměrem EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika v rámci Evropské unie stále zaostává v rozšířenosti vysokorychlostního internetu. Zatímco v tuzemsku na začátku roku připadalo 19,1 internetové přípojky na 100 obyvatel, evropský průměr byl 24,8 procenta. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Česko skončilo v porovnání s ostatními 26 členy unie deváté odzadu. Proti loňsku si tak polepšilo o jednu příčku a zvýšilo podíl internetových přípojek o dva procentní body. Za ČR skončilo Maďarsko, Slovensko i Polsko.

Poslední příčka patří Bulharsku a Rumunsku se zhruba 13 procenty. Naopak ve vedoucích zemích Dánsku a Nizozemsku rozšíření internetu přesahuje 37 procent.

Většina internetových přípojek v EU je založena na technologii DSL, která využívá pevné linky. Rozšíření vysokokapacitních přípojek je stále omezené a rychlosti nad deset Mbit/s dosahuje podle zprávy asi čtvrtina připojení. Podíl optických vláken se pohybuje mezi dvěma a pěti procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám