Hlavní obsah

Akční počítačové hry zlepšují zrak i pozornost, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hraní akčních počítačových her může přispět ke zlepšení zraku a některých duševních schopností. Tvrdí to studie vědců z Rochesterské univerzity, kterou odborníci na neurologii představili na čtvrteční newyorské konferenci o počítačových hrách. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Při akčních hrách, v nichž se hráči dívají očima postavy, se zlepšuje periferní vidění a schopnost rozpoznávat předměty za šera.

Článek

"Lidé hrající tyto hry, které mají velmi rychlé tempo, měli lepší zrak, lépe udrželi pozornost a měli lepší poznávací schopnosti," řekla spoluautorka studie Daphne Bavelierová. Dodala, že při akčních hrách, v nichž se hráči dívají očima postavy, se zlepšuje periferní vidění a schopnost rozpoznávat předměty za šera.

Bavelierová také uvedla, že podle zatím nepotvrzených výsledků se hráčům akčních her zlepšily i matematické schopnosti.

"V určitém smyslu se (při hraní) učíte, jak se učit," shrnula výsledky studie. "Stáváte se velmi dobrými v přizpůsobování nejrůznějším požadavkům," sdělila.

Zástupci amerických organizací na ochranu dětí před násilím ale vědeckou studii kritizovali. Podle nich nemůže žádný pozitivní efekt vyvážit negativa, která jsou s hraním počítačových her obsahujících násilné prvky spojena. Ochránci dětí zejména tvrdí, že podobné hry podporují násilí a snižují v dětech schopnost empatie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám