Hlavní obsah

První člověk na světě se nakazil počítačovým virem

Novinky, Miloslav Fišer

Britský profesor Mark Gasson z University of Reading je prvním člověkem na světě, který se nakazil počítačovým virem. Před časem si nechal pod kůži na zápěstí implantovat speciální počítačový čip. Po čase se ukázalo, že je zavirovaný.

Článek

Implantát byl naprogramován tak, aby mu sám odemykal domovní dveře nebo odblokoval zámek kláves na mobilním telefonu, když jej vezme do ruky. Při testech ale nepracoval implantát tak, jak by měl.

„Několikrát se mi stalo, že jsem nemohl čip v ruce připojit k bezdrátové síti. Po důkladném prozkoumání kolega příčinu odhalil, implantát byl zavirovaný. Jsem vůbec prvním člověkem na světě, kterého napadl počítačový virus,“ řekl Gasson.

Virus byl pro něj osobně samozřejmě neškodný. „Necítil jsem žádnou bolest ani nevolnost, prostě jen to jednoduché zařízení nedělalo to, co mělo,“ vysvětlil.

Čip si Gasson nechal voperovat v rámci výzkumu o počítačových technologiích, které mají lidem usnadnit život. Na něm sám pracuje již několik let.

Místo srdce počítač?

Readinský profesor věří, že počítačové čipy rozpoutají revoluci v medicíně. „Jednoduché lidské implantáty jsou jen začátek. Jak budeme technologii zdokonalovat, dokážeme brzy nahradit libovolný lidský orgán,“ odhalil svou vizi Gasson.

Než se ale začnou počítačové čipy prosazovat při operacích lidí, je podle něj nutné učinit taková opatření, aby technologii nemohli zneužít počítačoví piráti.

„Všechny výhody s sebou nesou určitá rizika. Můžeme se snažit zlepšit sami sebe prostřednictvím vyspělých technologií. Je však nutné počítat s tím, že budeme také více zranitelní,“ dodal Gasson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám