Hlavní obsah

Protipirátská unie chce víc bránit české filmy

Právo, Josef Koukal

Průběžné kontroly internetové sítě, vymazávání pirátských kopií z webů a série žalob o náhradu škody na již usvědčené šiřitele nelegálně pořízených filmů. Tak má vypadat nejnovější tažení České protipirátské unie na obranu místní kinematografie.

Článek

Nelegální šíření pirátských kopií nových českých filmů na internetu totiž dosáhlo nebývalé intenzity.

„Situace je opravdu špatná. Dokonce tak, že už životně ohrožuje český filmový průmysl,“ řekla Právu ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová.

„Nejenže už i v kinech byla loni návštěvnost špičkových domácích filmů jako Protektor nebo Tři sezóny v pekle docela špatná, ale zejména výnosy z DVD distribuce razantně klesají a videopůjčovny jako segment trhu vyloženě kolabují,“ podotkla Prchalová.

Škody přesahují miliardu

Úniky příjmů českých producentů a distributorů odhaduje unie za loňský rok na 1,2 miliardy korun.

I to je jeden z důvodů, proč se jejími členy nově stala i Asociace producentů v audiovizi. „Do unie jsme vstoupili letos v dubnu a dohodli jsme se na dlouhodobější spolupráci, aby naše kroky byly koordinovány a aby také měly větší váhu,“ uvedla pro Právo výkonná ředitelka Asociace producentů Helena Uldrichová.

Podle jejích slov se bude organizace podílet i na nákladech spojených s novou protipirátskou kampaní, konkrétní částku, s níž do ní vstupuje, však nechtěla ředitelka uvést.

Podle Prchalové není až tak velký problém piráta odhalit, horší to bývá s délkou soudního řízení. Pirátům přitom za porušení autorského práva mohou při způsobení škody velkého rozsahu hrozit až osmileté tresty.

Ovšem pouze v malém množství případů soud zároveň rozhodne i o náhradě škody, poškozené zpravidla odkazuje s jejich nárokem na další civilní řízení.

Takových civilních žalob o náhradu škody připravuje v současné době protipirátská unie na dvě stovky.

„Škody jsou velmi individuální. Od stovek korun po stovky tisíc nebo dokonce i milióny,“ uvedla Prchalová.

„Ve většině případů není možné zjistit, kolik lidí si filmy stáhlo, takže se škoda vyčísluje ve vztahu k jedné kopii, ale někteří piráti umístí na internet i stovky titulů,“ podotkla s tím, že rekordní suma, kterou bude unie vymáhat, dosahuje zhruba čtyř miliónů korun.

Největší sousto – Bathory

V poslední době unikly nelegálně na internet například populární české filmy Medvídek, Nestyda nebo Vratné lahve. Tituly Bathory a Gympl šířili hackeři ze Slovenska, což podle Prchalové značně prodloužilo ztotožnění pachatele policií.

Velkofilm Bathory přitom podle ředitelky Uldrichové představuje zřejmě největší sousto černého trhu.

„Když jsme s právníkem počítali všechny servery a počty uživatelů, kteří si film stáhli různě po světě, došli jsme k částce kolem 60 miliónů korun. Takové peníze bychom inkasovali, pokud by byla všechna stažení normálně zpoplatněna,“ řekla Právu producentka filmu Deana Jakubisková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám