Hlavní obsah

Verbatim chce zachránit počítačové diskety, jejich prodej neruší

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Sony, která stojí za zrodem disket o velikosti 3,5 palce, se rozhodla kvůli klesajícímu zájmu zákazníků po 30 letech ukončit jejich výrobu. To měl být podle počítačových expertů poslední hřebíček do rakve disket. Konkurenční firma Verbatim však vidí situaci na trhu jinak a plánuje toto stařičké médium prodávat i nadále.

Foto: Profimedia.cz

Diskety u Verbatimu nekončí.

Článek

V minulém roce se podle analýzy Verbatimu prodalo v Evropě okolo 50 miliónů 3,5“ disket. V České republice se pak prodá za rok přibližně 600 tisíc kusů.

„I v roce 2010 nachází disketa široké spektrum použití, zejména proto, že na ni snadno uložíte malý objem dat a je levná,“ uvedli v tiskovém prohlášení zástupci firmy.

Podle nich bude nabídka disket v obchodech nižší kvůli klesajícímu počtu dodavatelů. V následujících letech by ale stále neměl být problém toto stařičké paměťové médium ve specializovaných firmách zakoupit.

Diskety to však nebudou mít v budoucnu vůbec jednoduché. Zákazníci totiž kvůli nedostatečné kapacitě dávají stále častěji přednost USB flash diskům a paměťovým kartám. I proto u většiny dnes prodávaných počítačů a notebooků vůbec nenaleznete disketovou mechaniku.

Historie počítačové diskety
3,5“ diskety s kapacitou 1,44 MB se začaly prodávat na začátku 80. let. Největší rozmach však zaznamenaly až v letech 90. Své dominantní postavení na trhu disky ztrácely v novém tisíciletí s rozmachem CD nosičů.Ještě na konci 90. let se prodalo celkově přes dvě miliardy disket za rok. Loňský rok to bylo už jen 12 miliónů.Kapacita disket v době jejich největšího rozmachu stačila pro přenášení celých programů, her, nebo desítek textových souborů. Při dnešních nárocích však na disketu neuložíme ani jednu skladbu v MP3 formátu, ani fotografii ve vysokém rozlišení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám